Huba
17 °C
33 °C

Eltüntetik a pénzt Oroszországból

2008.09.14. 11:47
Harmincöt milliárd dollárnyi is lehet az az összeg, amit külföldi befektetők a dél-oszétiai válság kirobbanása óta kivontak az orosz részvénypiacokról - írja a francia Paribas bankház számaira hivatkozva az orosz Kommerszant című lap. Idézi továbbá az Unicredit olasz pénzintézet számát, amely szerint az összeg 23 milliárdnyi lehet, más banki vélemények szerint is elérheti a 20 milliárd dollárt.

Az tény, hogy a moszkvai tőzsde vezető részvényindexei a hét végére kétéves mélypontra süllyedtek, az indexértékek a mindenkori csúcs felénél járnak, mi több, a rubel is nagyot zuhant, az orosz központi banknak be kellett emiatt avatkoznia, a múlt héten tartalékai 9 milliárd dollárral estek.

A Kommerszant külföldi médiákat idéz, melyek szerint a rubel romlásában más is közrejátszott, nevezetesen az oroszországi gazdasági helyzet romlása, mert Putyin kormányfő nem készült fel a szükséges változtatásokra a gazdaságban. A Standard & Poor's hitelminősítő a napokban ugyanakkor megerősítette a hosszú távú "BBB plusz/A mínusz", illetve a rövid futamú "A-2" szuverén deviza- és rubeladósi kockázati besorolásokat, a pozitív kilátással együtt és elemzésében kiemelte: az orosz kormány továbbra is megtakarítja az energiahordozó-exportból beömlő pénzek jelentős részét. Az ebből képzett két költségvetési tartalékalapban jelenleg 175 milliárd dollár van, ami meghaladja az éves orosz GDP-érték 10 százalékát.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő által a térségi szuverén adósok kilátásairól Londonban tartott minapi telekonferencián a ház szakértői azt mondták: a grúziai háború közvetlen költségei Oroszország szempontjából "meglehetősen jelentéktelenek", a több mint 580 milliárd dolláros központi devizatartalék hatalmas ellenálló-képességet ad az orosz gazdaságnak a rövid távú tőkeáramlási folyamatokkal szemben.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének csütörtökön közzétett friss elemzése szerint is gyorsul a tőkekivonás az orosz piacról. A ház becslése szerint csak a szeptember 5-ével zárult héten - még árfolyam-kiigazítással együtt is - nettó 6,6 milliárd dollár volt a magánbefektetők által kivitt tőke értéke. A Goldman Sachs egy korábbi becslése szerint az augusztus 22-ével zárult két hétben 21 milliárd dollár tőke áramlott ki Oroszországból, és a devizatartalékok az 1998-as fizetési válság óta nem látott ütemben csökkentek.

A Financial Timesnak banki források a héten azt mondták: az orosz bankok már a hitelfolyósítások korlátozására kényszerülnek a grúziai katonai beavatkozás nyomán kibontakozott tőkemenekítés miatt, és Oroszország az 1998-as törlesztési leállás óta a legsúlyosabb válsággal néz szembe. A londoni gazdasági lap által minap idézett bankárok szerint a hitelszűke az ingatlan- és a kiskereskedelmi szektort sújtja leginkább; több ingatlanfejlesztő vállalkozás nem tud beruházásokat befejezni, mert sehonnan nem kapnak pénzt, még állami bankoktól sem.