Olivér
4 °C
8 °C

Eltüntetik a pénzt Oroszországból

2008.09.14. 11:47
Harmincöt milliárd dollárnyi is lehet az az összeg, amit külföldi befektetők a dél-oszétiai válság kirobbanása óta kivontak az orosz részvénypiacokról - írja a francia Paribas bankház számaira hivatkozva az orosz Kommerszant című lap. Idézi továbbá az Unicredit olasz pénzintézet számát, amely szerint az összeg 23 milliárdnyi lehet, más banki vélemények szerint is elérheti a 20 milliárd dollárt.

Az tény, hogy a moszkvai tőzsde vezető részvényindexei a hét végére kétéves mélypontra süllyedtek, az indexértékek a mindenkori csúcs felénél járnak, mi több, a rubel is nagyot zuhant, az orosz központi banknak be kellett emiatt avatkoznia, a múlt héten tartalékai 9 milliárd dollárral estek.

A Kommerszant külföldi médiákat idéz, melyek szerint a rubel romlásában más is közrejátszott, nevezetesen az oroszországi gazdasági helyzet romlása, mert Putyin kormányfő nem készült fel a szükséges változtatásokra a gazdaságban. A Standard & Poor's hitelminősítő a napokban ugyanakkor megerősítette a hosszú távú "BBB plusz/A mínusz", illetve a rövid futamú "A-2" szuverén deviza- és rubeladósi kockázati besorolásokat, a pozitív kilátással együtt és elemzésében kiemelte: az orosz kormány továbbra is megtakarítja az energiahordozó-exportból beömlő pénzek jelentős részét. Az ebből képzett két költségvetési tartalékalapban jelenleg 175 milliárd dollár van, ami meghaladja az éves orosz GDP-érték 10 százalékát.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő által a térségi szuverén adósok kilátásairól Londonban tartott minapi telekonferencián a ház szakértői azt mondták: a grúziai háború közvetlen költségei Oroszország szempontjából "meglehetősen jelentéktelenek", a több mint 580 milliárd dolláros központi devizatartalék hatalmas ellenálló-képességet ad az orosz gazdaságnak a rövid távú tőkeáramlási folyamatokkal szemben.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének csütörtökön közzétett friss elemzése szerint is gyorsul a tőkekivonás az orosz piacról. A ház becslése szerint csak a szeptember 5-ével zárult héten - még árfolyam-kiigazítással együtt is - nettó 6,6 milliárd dollár volt a magánbefektetők által kivitt tőke értéke. A Goldman Sachs egy korábbi becslése szerint az augusztus 22-ével zárult két hétben 21 milliárd dollár tőke áramlott ki Oroszországból, és a devizatartalékok az 1998-as fizetési válság óta nem látott ütemben csökkentek.

A Financial Timesnak banki források a héten azt mondták: az orosz bankok már a hitelfolyósítások korlátozására kényszerülnek a grúziai katonai beavatkozás nyomán kibontakozott tőkemenekítés miatt, és Oroszország az 1998-as törlesztési leállás óta a legsúlyosabb válsággal néz szembe. A londoni gazdasági lap által minap idézett bankárok szerint a hitelszűke az ingatlan- és a kiskereskedelmi szektort sújtja leginkább; több ingatlanfejlesztő vállalkozás nem tud beruházásokat befejezni, mert sehonnan nem kapnak pénzt, még állami bankoktól sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?