Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Bűnbánó légiutasokban bíznak a környezetvédők

2007.05.04. 07:54
Német utazási portálokon klímavédelmi szervezetek kiszámolják, egy-egy repülőúton mekkora károsanyag kibocsátás esik egy utasra, majd kérik: a jegye mellett az utas önkéntes adományát is fizessen, környezetvédelmi projektekhez.

Ugrásszerű növekedésre számítanak az idén a klímavédelmi beruházások megvalósítására létrejött szervezetek. Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában két-három évvel ezelőtt alakultak az első olyan nonprofit társaságok, amelyek adományokból és pályázati pénzekből a globális felmelegedés lassítását szolgáló projekteket igyekeznek tető alá hozni.

A World Land Trust, a Climate Care, a CO2 Balance, az Envirotrade és a többi, beszédes nevű szervezet leggyakrabban erdőtelepítésekkel és megújuló energiaforrások kiaknázásával próbálja ellentételezni a szén-dioxid-kibocsátás legalább egy töredékét.

 A légiutasokban bíznak

A 2006-os év meglehetősen nagy ugrást hozott ennek az iparágnak, és az idén ez minden bizonnyal folytatódik. A BBC által a legjobban ellenőrzött szervezetnek nevezett német Atmosfair például arra számít, hogy az idén már a korábbi évekénél ötször több, 50 ezer tonna szén-dioxidot tud kiváltani. A szervezet szóvivője, Jörn Braemer a VG kérdésére azzal indokolta a derűlátást, hogy idén tavasztól szorosan együttműködnek a német internetes utazási portálokkal, amelyek minden, repülőjegyet foglaló ügyfelüknek felajánlják az utazással okozott környezetszennyezés ellentételezését.

A portál automatikusan kiszámítja az adott útvonalnál egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás nagyságát, amelyet tonnánként körülbelül 20 euróval lehet kiváltani. A befolyó pénzt az Atmosfair valamilyen klímavédelmi projektre fordítja. A tervezett, illetve részben már megkezdett beruházások között találunk dél-afrikai naperőművet, brazí- liai bioenergia-projektet vagy a németországi iskolák energiafogyasztásának csökkentését célzó együttműködést.

 Ugrásszerű növekedés

Az internetes utazási portálokkal való együttműködés révén széles körben elterjedhet a repülőutak után fizetett önkéntes ökoadó intézménye. Mint a Wahlen Online piackutató cég napokban közzétett felméréséből kiderül, Németországban ma már minden harmadik utazó online foglal repülőjegyet vagy szállást. Sokan persze továbbra is a legolcsóbb megoldást keresik, ám az Atmosfair arra számít, hogy a 2004-ben és 2005-ben elért 150 ezer, illetve a tavalyi 180 ezer euró után az idén már 800 ezer és egymillió euró közötti összeg folyhat be.

A klímavédelmi projektekkel foglalkozó szervezetek közül egyébként az Atmosfair az egyetlen, amelyik közvetlenül a repülőutasoktól igyekszik adományokat gyűjteni. A Carbonneutral Company elsősorban vállalati partnereket igyekszik megnyerni megújulóenergia-projektjeihez, az Envirotrade pedig nagyrészt európai uniós forrásokra épít.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!