Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A klímaváltozás elleni harc húszmillió új munkahelyet teremthet

2008.09.26. 07:24
Az alternatív energiaforrások előretörésével több tíz millió, a környezetvédelemmel és a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos munkahely jöhet létre világszerte az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP) által publikált tanulmány szerint.

A jelentés szerint a klímaváltozás elleni harc következtében már eddig is több millió új állás jött létre. 2030-ig pedig a remélt 630 milliárd dollár értékű befektetésnek köszönhetően akár 20 millióra is nőhet a megújuló energiaforrások ágazatában tevékenykedők száma. Így például Indiában 900 ezer, Dél-Afrikában 25 ezer, eddig többnyire állástalan kaphat munkát a jövőben. Az elmúlt években csak a megújuló energiák piaca 2,3 millió embernek biztosított megélhetést, a következő 22 évben a szélerőműszektorban 2,1 millióra, a napenergia-szektorban 6,3 millióra is nőhet számuk.

Az ENSZ ugyanakkor felhívja a figyelmet a lehetséges veszélyekre is, a globális felmelegedés hatásai ugyanis továbbra is sújthatják a mezőgazdaságból és idegenforgalomból élőket, az új munkahelyek az elmaradott országokban piszkosak és veszélyesek lehetnek, a leginkább rászorulók számára pedig kevés lehetőség kínálkozik.

A jelentés a globális gazdasági válság elmélyülése előtt készült, így annak hatásait nem számolták bele a szerzők. Ugyanakkor Achim Steiner, az UNEP vezetője szerint hiba lenne a megújulóenergia-programot a krízis miatt eltemetni, mert az általuk teremtett munkahelyek hosszú távon a gazdaságot erősítik és az országok nagymértékű olaj- és gázfüggőségén lazítanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!