Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A klímaváltozás elleni harc húszmillió új munkahelyet teremthet

2008.09.26. 07:24
Az alternatív energiaforrások előretörésével több tíz millió, a környezetvédelemmel és a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos munkahely jöhet létre világszerte az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP) által publikált tanulmány szerint.

A jelentés szerint a klímaváltozás elleni harc következtében már eddig is több millió új állás jött létre. 2030-ig pedig a remélt 630 milliárd dollár értékű befektetésnek köszönhetően akár 20 millióra is nőhet a megújuló energiaforrások ágazatában tevékenykedők száma. Így például Indiában 900 ezer, Dél-Afrikában 25 ezer, eddig többnyire állástalan kaphat munkát a jövőben. Az elmúlt években csak a megújuló energiák piaca 2,3 millió embernek biztosított megélhetést, a következő 22 évben a szélerőműszektorban 2,1 millióra, a napenergia-szektorban 6,3 millióra is nőhet számuk.

Az ENSZ ugyanakkor felhívja a figyelmet a lehetséges veszélyekre is, a globális felmelegedés hatásai ugyanis továbbra is sújthatják a mezőgazdaságból és idegenforgalomból élőket, az új munkahelyek az elmaradott országokban piszkosak és veszélyesek lehetnek, a leginkább rászorulók számára pedig kevés lehetőség kínálkozik.

A jelentés a globális gazdasági válság elmélyülése előtt készült, így annak hatásait nem számolták bele a szerzők. Ugyanakkor Achim Steiner, az UNEP vezetője szerint hiba lenne a megújulóenergia-programot a krízis miatt eltemetni, mert az általuk teremtett munkahelyek hosszú távon a gazdaságot erősítik és az országok nagymértékű olaj- és gázfüggőségén lazítanak.