Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bajba kerülhetnek a klímaberendezések gyártói

2003.08.13. 09:05
Az Európai Unió brüsszeli bizottsága javaslatot tett a globális felmelegedést elősegítő gázok kibocsátásának jelentős mérséklésére.
A terv szerint az érintett gyártóknak oly módon kell korszerűsíteniük termékeiket, hogy kizárják a fluortartalmú gázok szökésének esélyét, vagy át kell térniük más, a környezetet nem veszélyeztető gáz használatára. Az érintett gázokat leginkább klímaberendezésekben, aeroszolok hajtógázaként, illetve tűzoltó készülékekben használják, de előfordulnak a félvezetőgyártásban is.

Autó és cipő

A javaslat által leginkább érintett piaci szereplőknek az autógyárakat tartják, de a sportcipőgyártók is extra költségekkel néznek szembe, mivel a sportcipők komfortos rugózását is a kártékony gázok biztosítják. A fluortartalmú gázok részesedése az üvegházhatást előidéző gázok összes kibocsátásából az EU-ban ugyan csak kétszázalékos, de a felmelegedést előidéző hatásuk sokkal erősebb és kibocsátásuk növekedésének intenzitása is jóval nagyobb, főleg a klímaberendezések rohamos terjedése következtében.

A légkondicionáló melegít

A légkondicionálók terjedését épp a globális felmelegedés segíti, a klímák károsanyag-kibocsátása pedig tovább növeli a meleget. Ebbe az ördögi körbe avatkozik most be a brüsszeli bizottság, amelynek környezetvédelmi ügyekért felelős tagja, Margot Wallström szerint e javaslattal is demonstrálni kívánják elkötelezettségüket a kiotói egyezmény mellett. A javaslatot még el kell fogadnia a tagországok kormányainak, valamint az Európai Parlamentnek, ezt követően betartása kötelező lesz minden uniós államban.