Sára, Márió
2 °C
6 °C

Óvatos lépések a G8-csúcson

2005.07.08. 15:55
Emelik a fejlesztési segélyeket, megszüntetik a mezőgazdasági termékek kivitelének támogatását, és új párbeszédet kezdenek a Föld légkörét károsító gázok kibocsátásának visszaszorítására - ezt a G8-ak vezetői Gleneaglesben tartott találkozójukon döntötték el.
A világ hét legfejlettebb ipari országát és Oroszországot tömörítő G8 vezetői a fejlesztési segélyezés évi 50 milliárd eurós emelését határozták el 2010-ig - jelentette be Tony Blair brit miniszterelnök. Ígéretet tettek a Nyolcak arra is, hogy megszüntetik a mezőgazdasági termékek kivitelének támogatását. E lépés megtételét mások mellett afrikai országok követelték.

"A mezőgazdaság területén kötelezzük magunkat a kereskedelmet torzító hazai támogatás lényeges csökkentése és a piacra jutás (feltételeinek) lényeges javítása mellett" - szögezi le a közlemény, majd így folytatódik: "Elkötelezzük magunkat az exporttámogatások valamennyi formájának megszüntetése mellett".

Ezen kívül új párbeszédet kezdenek a Föld légkörét károsító gázok kibocsátásának visszaszorításáért. Ezt Tony Blair brit kormányfő jelentette be pénteken délután a skóciai Gleneaglesben tartott G8 értekezlet befejezése után. Az új nemzetközi dialógus első állomásaként november elsején tanácskozást kezdenek Nagy-Britanniában. A Nyolcak abban is megállapodtak, hogy a következő években hárommilliárd dollár összegű segélyt nyújtanak a Palesztin Hatóságnak.

A G8-országok (az Egyesült Államok, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Kanada és Oroszország) képviselőihez a skóciai csúcson csatlakoztak kínai, indiai, brazil, dél-afrikai és mexikói vezetők, továbbá számos afrikai ország képviselői.