Boglárka
19 °C
35 °C

Egyesül az Air France és a KLM

2004.03.31. 10:57
Az Air France április elején teszi meg vételi ajánlatát riválisára, a holland KLM-re és hozza létre az árbevétel alapján számítva a világ legnagyobb légitársaságát - jelentette be a két cég szerdán.
A Reuters hírügynökség szerint a holland KLM április 19-én tartja rendkívüli közgyűlését, ahol jóváhagyják az Air France légitársasággal való egyesülést. A két cég fúziójával így a világ legnagyobb légitársasága jön létre a bevétel alapján és a harmadik legnagyobb társasága a forgalom alapján. A Washington Times tudósítása szerint a cégóriásnak 106 ezer munkavállalója lesz, 226 helyre szállítja utasait 540 saját repülőgépen.

Különleges

A két cég hat hónapja kötött megállapodást az egyesülésől. Múlt év szeptemberében közölték első ízben, hogy az elképzelések szerint 10 KLM -részvényért ajánlanak a tulajdonosoknak 11 Air France részvényt és jogot 10 további Air France papír megszerzésére - írja az MTI. Jelenlegi részvényárakon számolva az üzlet, vagyis a KLM értéke 840 millió euró. A hivatalos ajánlatot és az egyesülés iratait a hónap végén hozzák nyilvánosságra.

A két vállalat közös holdingtársaság létrehozásában állapodott meg, ezen belül mind az Air France, mind a KLM márkanevét használják majd három éven keresztül. A szakértők különlegesnek minősítik az üzletet, mivel a holdingot ugyan a francia cég fogja vezetni, de a KLM megtartja külföldi leszállási jogait.

Az Air France-KLM olyan holding, amely cég felett 100 százalékos tulajdonnal rendelkezik, de úgy, hogy a KLM megőrzi holland voltát, hiszen a szavazati jogok 51 százalékát a holland állam és két holland alapítvány gyakorolja majd.

Az ügyletet már jóváhagyta az Európai Bizottság és az amerikai igazságügyi minisztérium.