Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kádárista melltartósok

2002.07.18. 13:28
A kádári puha diktatúra módszereit élesztette fel a Triumph nőifehérnemű-gyártó tokiói részlege: 21 ezer forintnak megfelelő jent kap az az alkalmazott, aki feljelenti a nemdohányzási fogadalmukat megszegő kollegákat. Három besúgás, és megvan a minimálbér.
Megtetszettek az alvadt későszocialista struktúrák a nemzetközi fehérneműgyártó humanerőforrás-menedzsereinek, ugyanis igazi spiclihálót fontak a köré az 50 munkatárs köré, akik 61 ezer forint jutalom fejében vállalták, hogy leszoknak a dohányzásról.

50 vállalkozó és 1800 kém

A merész munkatársak a 61 ezer dupláját fizethetik vissza, ha újra cigizni kezdenek. Mivel a cégvezetés mindenáron vissza akarja szorítani a dohányzást, 21 ezer forintot ajánlottak bárkinek, aki leleplez egy suttyomban slukkoló gyenge jellemet az ötven közül. Az ajánlatot emailben kapta meg mind az 1850 alkalmazott. A vezetés kifejezetten bíztatta a munkatársakat a feljelentésre.

A nagy melltartó figyel téged

Az igazi csavar azonban az, hogy az önkényuralmi-pedagógiai indíttatású akció során a leszokásért járó jutalmat nem maga az érintett kollega kapja meg, hanem a családja. Hogy miért? A summa azért jár nekik, hogy közelről figyelték, nem csal-e apuci vagy anyuci.

A cég irodáiban és üzleteiben egyébként eleve tilos a dohányzás.