Összehangolt kamatcsökkentés hat jegybankban

2008.10.08. 13:35
Bekövetkezett az, amire a piac már hetek óta várt, illetve spekulált: összehangoltan kamatot vágott az amerikai (Fed), az európai (EKB) és a brit (BoE) jegybank 50-50 bázisponttal. A közép-európai idő szerint 13 órakor egyszerre közzétett döntésekre a piacok azonnali pozitív reakciókat mutattak, de negyed óra elteltével már olvadni kezdett az optimizmus. A kamatcsökkentéshez csatlakozott Svédország, Kanada és Svájc, valamint - egy kisebb vágással - Kína is.

Az amerikai Fed, az Európai Központi Bank, a Bank of England, a Bank of Canada, a Svájci Nemzeti Bank és a svéd központi bank szerdán egyeztetett intézkedéssel fél-fél százalékponttal csökkentette irányadó kamatát – jelentette e az összehangolt akciót szerdán a hat központi bank. A lépésre, amelyhez hasonló legutóbb 2001. szeptember 11-e után volt, már hetek óta számítottak a piacok.

A brit jegybank döntését csütörtökre várták a pénzügyi szakértők, de a pénzintézet ezt egy nappal előbbre hozta, amelynek értelmében 4,5 százalékra csökkent az alapkamat 5 százalékról, írja a Független Hírügynökség. Az amerikai Fed 2 százalékról 1,5 százalékra változatta a kamatot, az EKB 4,25-ról 3,75 százalékra változtatott. A kanadai, a svájci és a svéd jegybank is 50 bázisponttal vágott kamatot.

A döntéseket egyszerre, közép-európai idő szerint szerda délután egykor hozták nyilvánosságra. Az összehangolt kamatcsökkentést azzal indokolták az intézmények, hogy miközben az inflációs veszélyek enyhültek (pl. az olajárak komoly esése miatt), a globális hitelválság miatt a gazdasági növekedési kilátások romlására egyre nagyobb bizonyítékok vannak. A Fed közleménye szerint a fokozódó globális pénz- és tőkepiaci turbulencia várhatóan tovább korlátozza a lakossági fogyasztást – írja a Portfolio.hu.

A rendkívüli kamatcsökkentések hírére a globális részvénypiacok felfelé lendültek: az amerikai határidős indexek pozitív tartományba kerültek, a Dow 195 pontos, vagyis közel 2 százalékos emelkedést mutatott annak ellenére, hogy napközben 200 pontos mínuszban is tartózkodott. Az európai indexeket is megrántották, a brit tőzsde szintén pluszba került, a DAX mínusz 0,5 százalékig erősödött vissza. Igaz, a részvénypiacok a bejelentést követő gyors felpattanás után éles korrekciót mutatnak, a DAX például 120 pontot esett vissza. A BUX, amely napközben 15 900 pont alatt is járt, 16 800 pontig jött fel, de onnan visszatért a 16 600-as szint közelébe.

A forint hatalmas erősödést mutatott az összehangolt jegybanki akcióra, az árfolyam a 250-es szint közelébe erősödött, majd rövidesen 251,3 forint/euróig gyengült vissza.

Nem sokkal a hat központi bank összehangolt kamatcsökkentésének bejelentése után Peking közölte: a kínai központi bank, szintén egyeztetve intézkedését a többiekkel, 0,27 százalékponttal csökkentette irányadó egyéves betéti és hitelkamatait a kereskedelmi bankok számára, 3,87 százalékra, illetve 6,93 százalékra.

A helyzetet talán ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor egy varázspálcával ráütnek valaki fejére és ha ő elhiszi a jóslatot, akkor a dolgok a jó irányba mozdulnak el - érzékeltette az összehangolt lépést Barcza György, a K & H Bank vezető elemzője. Most egy jó nagy varázsütés érte a világ pénzpiacait, az első reakciók - felfele induló tőzsdeindexek, a hozamgörbe meredekebbé válása - alapján pedig hatásos volt ez a varázsütés. Egyrészt a kamatvágás mértéke - elsősorban az Európai Központi Bank részéről -, másrészt pedig az akció időpontja volt meglepő, ezek okozták azt, hogy a piac pozitívan reagált - véli az elemző.

Nem szabad azt gondolni, hogy most minden megoldódott. A mostani közös fellépés a világ pénzpiacain eluralkodott általános pánikot oldja, de attól nem ment meg, hogy mindenekelőtt az Egyesült Államokban recesszió következzék be, Európában pedig jó esetben stagnálás, rossz esetben szintén gazdasági visszaesés legyen. A piac a mai közös akció hatására a korábban igen pesszimista növekedési pályához képest egy jobb, helyesebben egy kevésbé rossz pályát áraz, ezt látszik a piaci reakciókból.

Azt nem lehet látni ilyen turbulens időszakban, hogy a mai akció mennyire lesz hatásos, illetve hogy meddig lesz hatásos.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás