Alfréd
-2 °C
2 °C

Géppel moshatjuk kedvenceinket

2001.11.15. 12:44
A technológia áldásai hamarosan megérkeznek a kutyákat, macskákat és más kedvenc háziállatokat gondozó szalonokba, egy leleményes spanyol, Eduardo Segura ugyanis megalkotta a kutya- és macskamosó automatát.
A Lavakan néven szabadalmaztatott gép zárt, vízhatlan fémdoboz, amelybe egy ajtón át küldik be a kutyát, majd gombnyomásra indul, mint minden mosóautomata. A kutyakozmetikus és a gazdi kívülről, egy nagy üvegablakon át nézheti a műveletet és bátorító pillantásokat küldhet a mosásért többnyire nem rajongó kedvencének.

Tudományosan megalapozott, ráadásul veszteg marad

Egyelőre centrifuga nélkül
A Lavakan spanyol feltalálója, Eduardo Segura gondos szaktanácsok alapján konstruálta meg gépét.

Kikértük állatorvosok és magatartáskutatók véleményét, akik tanulmányozták az állatok viselkedését a kabinban. A kutyák kevesebb stresszel élik át így a mosdatást, a gazdának pedig nem kell idegeskednie, hogy kedvence maradjon már veszteg - mondja Laurent Vermeulen, a kutyamosógép Benelux országokra szakosodott nagykereskedője.

A forradalmi berendezést november 17-18-án láthatja az európai nagyközönség Kortrijkben, az Eurodog Show keretében. Az Egyesült Államokban július végén mutatták be. A Los Angeles Times beszámolója szerint a művelethez a feltaláló egy perzsamacskát kölcsönzött. A jószág először döhödten karmolászta az üvegajtót, de gyorsan beletörődött sorsába.

Most nem viszek semmit, csak mosatok

Franciaországban már több nagyvárosban működik a gépezet. Lyonban egy videokölcsönzőben állítottak fel egyet: amíg a gazdi egy jó filmet kikeres, a kutyáját is kimosathatja - lelkendezett a forgalmazó.

A tervező ügyelt a részletekre. A gép nem dörzsöli a kutyát, így nem viszi le róla a védő zsírréteget, s nyugodtan lehet gyakrabban is alávetni a mosdatásnak.

A programokat hozzá lehet igazítani a kutya súlyához, az ötkilós ölebnek nyilván kevesebb víz és sampon is elég, és a program kevesebb áramot fogyaszt, mint egy 50 kilós tekintélyes házőrző esetében.

Egy gépi kutyamosás egyelőre 15 euróba, azaz több mint 4 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül Franciaországban. Maga az automata elég drága: 3,8 millió forintra lesz szüksége annak, aki sürgősen szeretne otthonra beszerezni egyet.