Kenyérbojkottot tartanak az olaszok

2008.09.18. 08:19
Noha nem drágul tovább a liszt és a búza, még mindig emelkedik a kenyerek és tésztaféleségek ára Olaszországban. A vásárlók ezért egynapos bojkottot hirdettek mára. Sokak azonban nemcsak a bojkott miatt nem esznek: egy felmérés szerint a családok 35 százaléka kénytelen tartósan lemondani minőségi élelmiszerek fogyasztásáról

Egynapos vásárlói bojkottot hirdettek az olasz fogyasztóvédelmi szervezetek mára a kenyér- és tésztaárak elleni tiltakozásul. Az akció szervezői arra hivatkoznak, hogy véget ért – sőt, visszájára fordult – az alapanyagként használt liszt és a búza drágulása, ennek azonban az üzletek árcéduláin nyoma sincs.

Emiatt tömegesen fenyegeti a fizetésképtelenség az olasz családokat – érvelnek a fogyasztóvédelmi szervezetek. Egyúttal tárgyalást is kezdeményeztek Silvio Berlusconi kormányfővel gyors és hatékony mentőakció indítására, az élelmiszer-spekuláció visszaszorítására.

A tiltakozók szerint az olasz statisztikai hivatal – az Istat – által kiadott inflációadatok lényegesen alatta vannak a megélhetési költségek tényleges emelkedése terén tapasztaltnál. Augusztusban – a hivatalos adat szerint – 4,1 százalékkal volt magasabb a fogyasztói árszínvonal, mint egy évvel korábban. Az olaszok által kedvelt és nagy mennyiségben fogyasztott tésztafélék viszont 25,6 százalékkal drágultak az utóbbi 12 hónap során, szemben a júliusban mért 24,7-es adattal. A kenyér ára augusztusban 12,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Mindez – hangoztatják a fogyasztóvédő szervezetek – éles ellentétben áll azzal, hogy a búza piacán már csökkennek az árak, az esés mértéke július és augusztus között elérte a 2,9 százalékot. A tiltakozáshoz ezen adatok alapján csatlakoztak az agrártermelők, akik szerint ilyen mértékű és ütemű havi gabonaár-csökkenés éles ellentétben áll a rekordszintű bolti árakkal. Az Adiconsum nevű fogyasztóvédelmi szervezet szerint az irányzatok mögött a mezőgazdasági termékekkel és az élelmiszerekkel folytatott féktelen spekulációt kell keresni.

Felmérések szerint a magasba szökött árak az olasz családok 60 százalékát kényszerítik arra, hogy csökkentsék élelmiszer-kiadásaikat. A családok 35 százaléka kénytelen tartósan lemondani minőségi élelmiszerek fogyasztásáról.  • Tippek
  • Árfolyam