Géza
-12 °C
-4 °C

Kockázatos a magyar piac

2006.04.24. 08:09
Magyarország kockázatosabb befektetési terep, mint bármely más EU-tagország. Ezt jelzi az Institutional Investor országkockázati listájának legfrissebb kiadása, amelyet a Világgazdaság ismertet.
Magyarország kockázatosabb befektetési terep, mint bármely más EU-tagország - ezt jelzi az Institutional Investor országkockázati listájának legfrissebb kiadása. A New York-i pénzügyi szaklap által félévente készített, 173 országra kiterjedő felmérés a legnevesebb bankok kockázatelemző szakembereinek véleményén alapul, és 100 pontos skálán értékeli az adott országban a befektetőkre leselkedő veszélyek nagyságát.

A most közzétett listán hazánk már csak a 46. helyet foglalja el, miközben tavaly ősszel még a 42. volt. Abszolút értelemben is romlott a magyar gazdaság megítélése: a 65,3 pontos érték 0,6 ponttal alacsonyabb a legutóbbinál. Ez azért különösen kínos, mert a többi uniós ország kivétel nélkül magasabb pontszámot kapott most, mint fél évvel ezelőtt. Szlovákia és a balti országok megítélése különösen látványosan - 2,5-3,5 ponttal - javult, de a régi tagállamok közül is nem egynél egy pont feletti volt az emelkedés.

Sokatmondó tény, hogy hazánkat immár Mexikó is megelőzi az országkoc-kázati világranglistán, nem is beszélve Kínáról, Malajziáról vagy éppen Chiléről. Az uniós csatlakozásra váró Bulgária és Románia a magyarnál 8-12 ponttal alacsonyabb abszolút eredménnyel kénytelen beérni; ez az 59., illetve a 62. helyhez volt elegendő. Az EU-tagállamokhoz hasonlóan e két ország megítélése is javult az elmúlt hat hónapban.

Harvey D. Shapiro, a felmérés készítője szerint a most közzétett lista összességében biztató képet fest nemcsak Európáról, hanem a világgazdaság egészéről. A 173 ország átlagos bonitása eléri a 45,1 pontot, ez a nyolcvanas évek közepe óta a legmagasabb érték. Nem kevesebb mint száz ország tudott legalább egypontos javulást elérni 2005 szeptembere óta, és mindössze két tucat gazdaság van, amely ez idő alatt kockázatosabbá vált a befektetők szemében. Hazánknál nagyobb mértékben romlott például Ausztrália, Irán és Fehéroroszország bonitása.

Eközben az Institutional Investor-lista élbolyában nem sok változás történt. A legbiztonságosabb befektetési terep továbbra is Svájc, majd az északi országok és Nagy-Britannia következik. Az Egyesült Államok a 8. helyen áll, az euróövezet négy nagy gazdasága a 10-20. közötti sávban foglal helyet.