Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Oltás kokain ellen

2001.07.09. 11:57
A kokainmámort megszűntető oltás megmentheti a Xenova nevű, pénzügyi gondokkal küszködő biotechnológiai céget. A találmányt kisebb mintán sikeresen próbálták ki, a további tesztelésbe anyagilag beszáll az Egyesült Államok Kábítószerellenes Intézete.
Csak az USÁ-ban évente 900 ezer embert kezelnek kokainfüggőség miatt, így várhatóan hatalmas piaca lesz s Xenova világújdonságnak számító vakcinájának. Gyökeres fordulat ez azok után, hogy a cég június végén kutatóinak negyedét volt kénytelen elbocsátani a túl magas költségek miatt.

Rosszabb, mint a zsírmentes töpörtyű

Diego Maradonához közelálló források "aljas"-nak nevezték a brit cég gyógyszerének hatásmechanizmusát: a találmány ugyanis felpiszkálja egy speciális antitest önérzetét, amely ezek után megvadult pacman módjára felzabálja a vérbe került kokaint, amely így nem tud eljutni az agyba, ahol eufórikus érzéseket okozhatott volna beszippantójának.

Titokban spangliztak a kísérleti nyulak?

Az FDA (Food and Drug Administration) tavaly augusztusban megtiltotta a TA-CD nevű vakcinával való kísérletezést, mert egy hasonló, nikotintartalmú oltás szemirritációt okozott a kísérleti nyulaknak. A tilalmat most feloldották, mivel további állatkísérletek azt mutatták, hogy mindkét szer veszélytelen és kizárólag a nyulak szemét pirosítja be.

Öten leszoktak, a többi nem élvezi

A Xenova most azt is bejelentette, hogy a félbeszakított kísérlet, amelyet a Yale egyetemen végeztek, sikeres volt. A kilenc függő közül 5 felhagyott a szippantással, a másik négy pedig "a szokásos eufórikus hatás" jelentős csökkenéséről számolt be.

Mi lesz, ha már gyártanak is valamit?

A londoni tőzsdén a hír hatására 4,3 százalékkal emelkedett a Xenova árfolyama. Ez rá is fért a cégre, mivel részvényeinek értéke fél év alatt 130-ról 48 penny alá zuhant. A társaság - hasonlóan a legtöbb tőkét kereső biotechnológiai vállalathoz - még nem állt elő piacképes termékkel. A kokainoltáson kívül az XR9576 nevű vakcinában bíznak, amely megakadályozza, hogy a rákbetegek immunissá váljanak a kemoterápiás kezelésre. A szer klinikai kísérletek a végső fázisban vannak.

Pénzt nem termel, de már mohó

A Xenova - annak ellenére, hogy üzleti tervei gyakorlatilag ígéretek - idén márciusban 120 millió fontért felvásárolta a Cantab nevű, vakcinákat fejlesztő céget, amit a piac kétkedve fogadott. A költségek csökkentése végett június végén kénytelene voltak elbocsátani 45 kutatót.