Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vámkedvezményekkel számolná fel a kokaültetvényeket az USA

2002.10.04. 12:38
Az Egyesült Államok csökkentette az importvámjainak mértékét, amivel arra kívánja ösztönözni a latin-amerikai farmereket, hogy kokacserje helyett inkább más termékeket állítsanak elő. Ettől a héttől kezdve Bolívia, Kolumbia és Peru olcsóbban vihet az USA-ba többek között pamutot, spárgát vagy tonhalat - írta a BBC online kiadása.
A dél-amerikai farmerek reményei szerint a jövőben felvehetik a versenyt az ázsiai termékekkel, a korábbi magas amerikai vámok miatt ugyanis eddig nem volt esélyük.

A perui hatóságok szerint a tavalyi 400 millió dollárral szemben az idén akár 3600 millió dollár értékben exportálhatnak mezőgazdasági termékeket. Egyes szakértők szerint a perui pamuttermelés ötszörösére emelkedhet a következő években.

Még több az ültetvény

Perui kokaültetvény
A vámcsökkentés indoka, hogy az Egyesült Államok minden eszközzel vissza szeretné szorítani a latin-amerikai kokaintermelést: az elmúlt időszakban a kávéárak csökkenése következtében még több farmer állt át a kokacserje termesztésre.

A hivatalos adatok szerint Peruban mintegy 34 ezer hektáron termesztenek kokát, de a valóságban valószínűleg ez a terület jóval nagyobb.

Amennyiben egy meghatározott időszakon belül a latin-amerikai országok nem pusztítanak el elég kokaültetvényt, az Egyesült Államok visszavonja a vámkedvezményeket. A perui hatóságok azonban azt remélik, hogy az év végéig 3500-7000 hektárnyi ültetvényt tudnak majd felszámolni.