Ágnes
-5 °C
2 °C

Vámkedvezményekkel számolná fel a kokaültetvényeket az USA

2002.10.04. 12:38
Az Egyesült Államok csökkentette az importvámjainak mértékét, amivel arra kívánja ösztönözni a latin-amerikai farmereket, hogy kokacserje helyett inkább más termékeket állítsanak elő. Ettől a héttől kezdve Bolívia, Kolumbia és Peru olcsóbban vihet az USA-ba többek között pamutot, spárgát vagy tonhalat - írta a BBC online kiadása.
A dél-amerikai farmerek reményei szerint a jövőben felvehetik a versenyt az ázsiai termékekkel, a korábbi magas amerikai vámok miatt ugyanis eddig nem volt esélyük.

A perui hatóságok szerint a tavalyi 400 millió dollárral szemben az idén akár 3600 millió dollár értékben exportálhatnak mezőgazdasági termékeket. Egyes szakértők szerint a perui pamuttermelés ötszörösére emelkedhet a következő években.

Még több az ültetvény

Perui kokaültetvény
A vámcsökkentés indoka, hogy az Egyesült Államok minden eszközzel vissza szeretné szorítani a latin-amerikai kokaintermelést: az elmúlt időszakban a kávéárak csökkenése következtében még több farmer állt át a kokacserje termesztésre.

A hivatalos adatok szerint Peruban mintegy 34 ezer hektáron termesztenek kokát, de a valóságban valószínűleg ez a terület jóval nagyobb.

Amennyiben egy meghatározott időszakon belül a latin-amerikai országok nem pusztítanak el elég kokaültetvényt, az Egyesült Államok visszavonja a vámkedvezményeket. A perui hatóságok azonban azt remélik, hogy az év végéig 3500-7000 hektárnyi ültetvényt tudnak majd felszámolni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!