Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltűnik a kóla az iskolákból

2005.08.18. 11:31
A cukortartalmú üdítők tehetnek a fiatalkori elhízásról, ezért nagy nyomás nehezedik az üdítóitalgyártókra, hogy vonuljanak ki az iskolákból. A gyártók hosszas harc után vállalták, hogy a jövőben csak gyümölcsleveket árusítanak az általános iskolákban.
A Coca-Cola, a PepsiCo és a többi amerikai üdítőital-gyártó és forgalmazó iparági nyomásra megállapodtak abban, hogy "önkéntesen" korlátozzák értékesítéseiket az iskolákban. Az egyezség óriási jelentőségű, korábban meglehetősen kelletlenül álltak a témához a vállalatok vezetői.

Európában is támadnak

Mint ismeretes, hatalmas nyomás nehezedett az iparágra, a kritikusok szerint a cukortartalmú üdítők túlzott fiatalkori fogyasztása az egyik legfontosabb oka az amerikai társadalom egyik legnagyobb problémájának, az elhízásnak. A politikai döntéshozók már legalább hat amerikai államban megszavazták, hogy csak korlátozással lehet értékesíteni az üdítőitalokat az iskolákban, de a példát mind többen szeretnék követni.

Az új vezérelv alapján az általános iskolákból teljesen eltűnnének a termékek, a középiskolákban és a felsőfokú intézményekben pedig csak a megfelelő korlátozások betartásával lehetne árulni a népszerű italokat.

Csak gyümölcsleveket

A megállapodás révén biztosan egyre erőteljesebb nyomás nehezedik majd a Coca-Cola vállalatra, hogy Európában is hasonló lépéseket foganatosítson, annál is inkább, mivel számos országban komoly kampány folyik az italok iskolabüfékből történő kitiltása ellen.

A jövőben az általános iskolákban az üdítőital-gyártók és forgalmazók kizárólag ásványvizet és gyümölcsleveket értékesíthetnek, a teljes cukortartalommal bíró italok eladásának tilalma mellett. A felsőfokú intézményekben az üdítőital-automaták tartalmának többségét az egészségre káros hatást nem gyakorló üdítőitaloknak kell alkotniuk, megfelelő választást kínálva a fogyasztóknak.

A legfrissebb felmérések szerint az amerikai társadalomban a gyerekek és a tinédzserek 16 százaléka elhízott, felnőtt korban pedig ennél sokkal drasztikusabb a helyzet.