Pongrác
11 °C
27 °C

Eltűnik a kóla az iskolákból

2005.08.18. 11:31
A cukortartalmú üdítők tehetnek a fiatalkori elhízásról, ezért nagy nyomás nehezedik az üdítóitalgyártókra, hogy vonuljanak ki az iskolákból. A gyártók hosszas harc után vállalták, hogy a jövőben csak gyümölcsleveket árusítanak az általános iskolákban.
A Coca-Cola, a PepsiCo és a többi amerikai üdítőital-gyártó és forgalmazó iparági nyomásra megállapodtak abban, hogy "önkéntesen" korlátozzák értékesítéseiket az iskolákban. Az egyezség óriási jelentőségű, korábban meglehetősen kelletlenül álltak a témához a vállalatok vezetői.

Európában is támadnak

Mint ismeretes, hatalmas nyomás nehezedett az iparágra, a kritikusok szerint a cukortartalmú üdítők túlzott fiatalkori fogyasztása az egyik legfontosabb oka az amerikai társadalom egyik legnagyobb problémájának, az elhízásnak. A politikai döntéshozók már legalább hat amerikai államban megszavazták, hogy csak korlátozással lehet értékesíteni az üdítőitalokat az iskolákban, de a példát mind többen szeretnék követni.

Az új vezérelv alapján az általános iskolákból teljesen eltűnnének a termékek, a középiskolákban és a felsőfokú intézményekben pedig csak a megfelelő korlátozások betartásával lehetne árulni a népszerű italokat.

Csak gyümölcsleveket

A megállapodás révén biztosan egyre erőteljesebb nyomás nehezedik majd a Coca-Cola vállalatra, hogy Európában is hasonló lépéseket foganatosítson, annál is inkább, mivel számos országban komoly kampány folyik az italok iskolabüfékből történő kitiltása ellen.

A jövőben az általános iskolákban az üdítőital-gyártók és forgalmazók kizárólag ásványvizet és gyümölcsleveket értékesíthetnek, a teljes cukortartalommal bíró italok eladásának tilalma mellett. A felsőfokú intézményekben az üdítőital-automaták tartalmának többségét az egészségre káros hatást nem gyakorló üdítőitaloknak kell alkotniuk, megfelelő választást kínálva a fogyasztóknak.

A legfrissebb felmérések szerint az amerikai társadalomban a gyerekek és a tinédzserek 16 százaléka elhízott, felnőtt korban pedig ennél sokkal drasztikusabb a helyzet.