Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Kolbászol a Greenpeace

2002.06.12. 09:34
A Greenpeace igényt nyújtott be a németek specialitása, a kolbász szabadalmaztatására. A nemzetközi ökológiai szervezet így kíván tiltakozni az ellen, hogy az európai uniós szabályok a cégeknek lehetővé teszik természeti - köztük növényekre, állatokra vonatkozó - felfedezések bejegyeztetését.
A Greenpeace az Európai Szabadalmi Hivatal berlini képviseltén benyújtott kérelemével kívánja arra a tényre felhívni a figyelmet, hogy az uniós szabályok nem tesznek különbséget a felfedezések és a találmányok között.

Mindent fel lehet fedezni

Az Európai Szabadalmi Hivatal a Greenpeace szerint már elfogadta különböző cégeknek olyan felfedezésekre vonatkozó kérelmét, mint amely például egy évszázadok óta Latin-Amerikában termesztett gabonafajta vagy egy évekkel ezelőtt felfedezett, mellrákot okozó gén bejegyezésére irányult.

Kolbásztalan Németország?

Az Európai Szabadalmi Hivatal berlini képviselete előtt kolbászokat osztogató Greenpeace-aktivisták szerint az ilyen felfedezéseket szellemi tulajdonnak tekinteni legalább akkora abszurditás, mint hogy az ökológiai szervezet az évtizedek óta népszerű német ízletességet kívánja bejegyeztetni.

Ha egyébként a Greenpeace szabadalmat kapna a kolbászra, akkor a németek legnagyobb bánatára akár meg is lehetne tiltani, hogy a szerte az országban található falatozók árusítsák a jellegzetes ínyencfalatokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!