Valér
4 °C
8 °C

Új költségvetési javaslat készül

2005.12.08. 10:39
Minden tagállam talált valami kivetnivalót a brit költségvetési javaslatban a külügyminiszterek tegnapi rendkívüli brüsszeli ülésén. Az elnöklő Jack Straw mindezek fényében bejelentette: a következő napokat a brit vezetés kétoldalú tárgyalásokkal tölti, és a hétfői miniszteri találkozóra új verziót raknak az asztalra.

Baráth Etele ennek kapcsán reményét fejezte ki, hogy az már vasárnapra elkészül, máskülönben nem lesz mód érdemi munkára hétfőn. A magyar Európa-ügyi miniszter szerint az ülésen lényegében mindenkinek problémái voltak a mostani javaslattal, és úgy látta, hogy Londonon kívül nem kérdőjelezte meg senki az új tagállamoknak korábban kilátásba helyezett támogatási kereteket. Sajtóértekezletén Straw hevesen védelmezte a brit visszatérítésre vonatkozó legutóbbi verziót, miközben tudni lehetett, hogy francia részről a most kilátásba helyezett 8 helyett legalább 14 milliárd eurós csökkentést tartanának szükségesnek a "rabatból".

Ellentmondó hírek voltak a körül, mennyiben tudja Párizs megemészteni a félidős felülvizsgálati klauzula megjelenését a szövegben. A legtöbb értesülés szerint francia részről akkor tudnák ezt elfogadni, ha egyértelmű, hogy annak bármilyen következménye leghamarabb csak a 2013 utáni időszakban jelentkezhet. Az ülésen José Manuel Barroso bizottsági elnök, a záró sajtóértekezleten pedig Dalia Grybauskaite költségvetési biztos fogalmazott időként igen keményen.

Grybauskaite szemére hányta a brit diplomáciának, hogy úgymond kettős normát vezet be a régi és az új tagállamok felé, és általános elvként szögezte le: nem szabad, hogy a mostani tárgyalás francia-brit párbajjá fajuljon, hanem látnia kell mindenkinek, hogy itt igazából huszonöt ország tárgyalásáról van szó. Majd még hozzátette: Nagy-Britannia mindenesetre annyit elért, hogy megteremtette a tagországok egységét, amennyiben mindenki bírálja a javaslatát.