Edina
-12 °C
-3 °C

Nagytőkések mentik meg a kommunista lapot

2001.05.18. 10:10
A francia nagytőke dob mentőövet a nagy múltú, ma már azonban fennmaradásáért küszködő francia kommunista lapnak, a L'Humanitének: két nagyvállalat 20 százalékos részesedést vásárolt az újságban. A Kommunista Párt vezetősége tavaly novemberben döntött a tőkések 'beengedéséről'.
A Bouygues építőipari és médiacsoport tulajdonában lévő TF1 tévéállomás és az Hachette Filipacchi kiadócég - a Lagardere csoport tagja - összesen 8 millió frankot (1,1 millió dollárt) fektet a halódó lapba. A két cég a sajtópluralizmus fennmaradása jegyében szánta el magát a mentőakcióra.

Prostituál-e a kapitalisták pénze?

Patrick Le Hyaric lapigazgató a France Inter rádiónak csütörtökön azt mondta, hogy a lapnak "már csak az élet és a halál között maradt választása". A tőkeinjekció ötlete azonban nem aratott osztatlan sikert a L'Humanité olvasói között, akik attól tartanak, hogy az új részvényesek csorbítani fogják a szerkesztői szabadságot. Egy olvasó a rádióműsorba betelefonálva azt kérdezte Hyarictól: nem lett volna-e jobb a természetes halál, mint a prostituálódás?

A lapigazgató azonban cáfolta, hogy az újság változtatni akarna eddigi szerkesztési irányvonalán. Közölte: a pénzügyi átszervezés során 20 százalékos tulajdonrészt kap az olvasók szövetsége is, és további 10 százalék a szerkesztőségi gárda tulajdonába kerül. (40 százalék továbbra is a párté).

Külső befektetőktől - legfeljebb 20 százalékos részesedésért cserébe - összesen 30 millió frankot vár a lap. Ebből az említett két társaság áll 8 milliót, a Caisses D' Épargne nevű takarékpénztár 5-öt, a többi hely még kiadó.

Görgetik az adósságot

A lap jelenleg 50 millió frankos adóssággal küszködik, ehhez jön havonta további 4 millió. Fénykorában, közvetlenül a második világháború után a L'Humanitéból 400 ezer példány fogyott naponta; a mai eladott példányszám ennek a tizede, a szombati számé pedig 75 ezer.

A párt is népszerűtlen

A lap egykori fenntartója, a Francia Kommunista Párt is hasonló támogatottsági ívet járt be az utóbbi évtizedekben: népszerűsége csúcspontján az FKP-nak 800 ezer fizető tagja és 182 parlamenti mandátuma volt, ma 200 ezer tagot számlál, és 33 helye van az 577 fős törvényhozásban.

Már tavaly döntöttek a tőkések 'beengedéséről'

A Kommunista Párt vezetői már tavaly novemberben eldöntötték, hogy a magántőke segítségével mentik meg a lapot - közölte a BBC. Az akkori tervek szerint csak tíz százalékot kaptak volna a külső befektetők, negyven százalék maradt volna a pártnál, a maradékon pedig az olvasók, a munkatársak és a támogatók osztoztak volna. A lap 2000-es adósságállományát akkor négymillió dollárra becsülték.

A L'Humanité a kommunista párt szoros irányítása alatt működik: a főszerkesztőt például személyesen Robert Hue főtitkár nevezte ki fél évvel ezelőtt.

Korán zár a szerkesztőség

A szerkesztőség komoly megszorításokkal harcol a megszűnés ellen: a lapot ezentúl Párizsban nyomják egy nyomdában, ami évi 1 millió frankos megtakarítást hoz, a lapzártát viszont előre kell hozniuk délután négyre. A túléléshez azonban negyedével, 10 ezerrel kellene növelniük az eladott példányszámot. Ez nem tűnik egyszerűnek egy 24 oldalasra karcsúsodott napilap esetében - jegyzi meg a Le Monde.