Mátyás
-6 °C
1 °C

Hiánycsökkentésre szólított fel az EU

2005.03.08. 15:54
Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa elfogadta a magyar konvergenciaprogramot, és megfogalmazta ajánlását a tennivalókról. Az uniós testület az államháztartási hiány mérséklésének gyorsítására szólította fel Magyarországot.
Jóváhagyták kedden az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei az Európai Bizottság Magyarországnak szóló ajánlásait - tájékoztatta a Pénzügyminisztérium az Indexet. A testület elfogadta a magyar konvergenciaprogramot is. A program szerint a magyar gazdaság 2008-ra teljesíti az euró bevezetésének feltételeit, és a közös valuta 2010-ben válthatja fel a forintot.

Reformok kellenek

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a tanács elismerte a kormány eddigi intézkedéseit, melyek hatására mérséklődtek a kiadások, csökkent a hiány, a gazdaság fenntartható módon, egészséges szerkezetben növekszik. A tanács elfogadta, hogy a bruttó hazai termék 3,6 százalékára csökken az idei, nyugdíjreformmal korrigált államháztartás hiány.

A Pénzügyminiszterek tanácsa azt ajánlja, hogy a kormány tegyen további erőfeszítéseket a felvázolt egyensúlyjavítás érdekében, és megfelelően intézkedjen a költségvetésben rejlő kockázatok ellensúlyozására. Javasolják a költségvetési tartalék növelését, illetve olyan adóreformot támogatnak, amely nem veszélyezteti a program hiánycéljainak megvalósulását.

Fontosnak tartja az államháztartási egyensúly további javítása és a fenntartható növekedés érdekében a reformok továbbvitelét, a közszféra, az egészségügy, az oktatás korszerűsítését, hatékonyabbá tételét.