Sára, Márió
2 °C
6 °C

A tagállamok is elutasítják a magyar költségvetési terveket

A jövő keddi uniós pénzügyminiszteri tanács érdemi módosítás nélkül fogja jóváhagyni az Európai Bizottság ajánlását a magyar konvergenciaprogramról, felszólítva Budapestet, hogy szeptember 1-ig nyújtson be új terveket az államháztartási hiány lefaragására.
A január 24-i uniós pénzügyminiszteri tanács jóvá fogja hagyni az Európai Bizottság által január 11-én megfogalmazott ajánlásokat több tagállam, köztük Magyarország, stabilitási vagy konvergenciaprogramjával kapcsolatban. Ezek a programok tartalmazzák az adott ország kormányának elképzeléseit arra, hogy hogyan fognak megfelelni az EU középtávú államháztartási célkitűzéseinek. Magyarország esetén pedig konkrétan azt, hogy hogyan fogjuk 2008-ra az eurócsatlakozáshoz szükséges 3 százalék alá csökkenteni a deficitet.

Az Index értesülései szerint a magyar programra vonatkozó ajánlást érdemi módosítás nélkül fogják jóváhagyni a pénzügyminiszterek. Mint emlékezetes, a Bizottság január 11-én visszadobta a magyar pénzügyi programot, mondván abból nem derül ki, hogy Budapest hogyan akarja teljesíteni államháztartási célkitűzéseit. A Bizottság szeptember 1-ig adott határidőt hazánknak az új program kidolgozására, figyelembe véve a választási időszak beköszöntét, amikor aligha lehet értelmes tervezésre számítani.

A pénzügyminiszterek által kedden jóváhagyandó szöveg értesüléseink szerint egyetlen módosítást tartalmaz: nem "aggodalmát fejezi ki" a magyar államháztartás helyzetével kapcsolatban, hanem "felhívja Magyarország figyelmét arra, hogy hatékony fiskális lépésekre van szükség". Ilyenformán tehát némileg enyhébbnek tekinthető, mint az eredeti, európai bizottsági ajánlás, bár érdemi változásról nincs szó.

Mint emlékezetes, a magyar konvergenciaprogram azt a célt tűzte ki, hogy 2006-ban 4,7 százalék, 2007-ben 3,3 százalék, 2008-ban pedig 1,9 százalék lesz a deficit. A kormány az újonnan bevezetett adócsökkentési stratégia eredményeképpen előálló 3,5 százalékos bevételkiesést a GDP 7,5 százalékának megfelelő kiadáscsökkentéssel kívánja ellensúlyozni 2005 és 2008 között. De az Európai Bizottság értékelése szerint, és ezt kedden a tagállamok pénzügyminiszterei is magukévá teszik, nemcsak a költségvetési várakozások túl optimisták a József nádor téren, de egyszerűen nincs elég konkrétum a tervben ahhoz, hogy érdemi elbírálás alá lehessen vetni.