Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Könyvelő, ne készíts hamis mérleget!

2002.11.20. 09:42
A könyvelők hongkongi világkonferenciáján a résztvevők keserűen állapították meg, hogy a vállalati botrányok sorozata miatt véget ért az önszabályozás aranykora. Az eseményt megnyitó kínai miniszterelnök szerint a legfontosabb szakmai szabály, hogy nem szabad hamis mérlegeket készíteni. Egyes vélemények szerint az eltérő könyvelési szabályok két részre oszthatják a világot.
Ne csináljatok hamis vállalati mérlegeket - ezzel a honfitársaihoz intézett üzenettel nyitotta meg Csu Zsung-csi kínai miniszterelnök a könyvelők ötévente megrendezett, immár tizenhatodik világtalálkozóját, amelyet ezúttal Hongkongban tartanak. A kínai tőzsdéken jegyzett cégek többsége ugyanis igen ritkán ad közre a valóságot hűen tükröző negyedéves vagy féléves beszámolókat és egyre több a vád, amelyek szerint napi rutinná vált a bennfentes kereskedés.

A könyvelés reformja rosszabb vállalati eredményekhez vezet

A rendezvényen a száz országból érkezett ötezer résztvevő teljesen egyetértett abban, hogy az elmúlt egy év vállalati könyvelési botrányai katasztrófát jelentenek a szakmának, mert véget ért az önszabályozás oly sokáig élvezett kora. René Nicol, a Könyvelők Nemzetközi Szövetségének (IFAC) újonnan megválasztott elnöke szerint meg kell változtatni az eddigi munkafolyamatot, emellett a vállalatok erősebb belső ellenőrzésére és külső kontrolljára is szükség van.

Szakértők úgy vélik: a könyvelés reformja óhatatlanul rosszabb vállalati eredményekhez vezet, mert az átláthatóság szükségszerű növelése csökkenti a vállalati profitokat, ugyanakkor azt mutatja majd, hogy az adósságok nagyobbak, mint eddig láthatóak voltak.

Két részre szakadhat a világ

A világ két részre szakadhat a könyvelési szabályok terén, ezért egységes módszert kell kialakítani az európai International Accounting Standardból (IAS) és az amerikai Generally Accepted Accounting Principlesből (GAAP) - figyelmeztetett Olli-Pekka Kallausvuo, a Nokia pénzügyi igazgatója, aki szerint nem azon kellene vitatkozni, melyik a jobb módszer.

Az EU brüsszeli bizottsága már régóta szorgalmazza a két rendszer konvergenciáját, hogy csökkenjenek az USA tőzsdéin jegyzett európai cégek könyvelési költségei. Az európai vállalatok széles köre az IAS-t használja és 2005-ig a tőzsdén jegyzett vállalatok e szerint kell elkészítsék mérlegeiket, míg a GAAP-t az amerikai és Európán kívüli más cégek részesítik előnyben.

Az EU már felkérte az illetékes amerikai hatóságokat, hogy az ottani tőzsdéken jegyzett európai cégek a GAAP helyett majd továbbra is az IAS-t használhassák, de az USA értékpapír- és tőzsdefelügyelete (SEC) elnökének, Harvey Pittnek a hónap eleji lemondása valószínűleg lassítja az egységesítési törekvéseket.

Az IAS inkább általános könyvelési irányelveket rögzít, szemben a GAAP sokkal részletesebb szabályozásával, ami azonban egyesek szerint igencsak hozzájárult a könyvelési botrányokhoz, mert a törvény betűjének követését maximálisan megkövetelte, de a törvény szellemét nem kellett figyelembe venni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!