Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Vallott az egyik Enron-vezető

2002.08.22. 09:55
Michael Kopper az Enron volt pénzügyi szakértője bűnösnek vallotta magát pénzmosásban és kreatív könyvelésben. Ő az első az Enron vezetők közül, aki elismerte: tudott a cég könyvelésében mutatkozó anomáliákról.
Michael Kopper, aki Andrew Fastow, a 63 miliárd dollár adóssággal csődbe ment Enron Corp. pénzügyi igazgatójának első számú beosztottja volt, a houstoni bíróságon egy meghallgatás során vallotta magát bűnösnek pénzmosásban és a könyvvitel meghamisításában.

Kopper irányítása alá tartoztak azok a partneri kapcsolatok, amelyek segítségével legalább 600 millió dollár veszteséget tüntettek el. A könyvvitelben nem szereplő tranzakciók révén Kopper jelentős összegeket utalt át Fastow-nak, magának és másoknak a cég tudta nélkül.

A 37 éves Kopper vádalku keretében vállalta az együttműködést az értékpapír- és tőzsdefelügyelettel és az igazságügyi minisztériummal. A bíróság 12 millió dollár kártérítés kifizetésére kötelezte a volt szaktanácsadót, melyből 4 millió az igazságügyi minisztériumot, 8 millió pedig a tőzsdefelügyeletet illeti meg. Koppernek további 5 millió dollárt óvadékot kell letennie szabadulása érdekében, és a felügyelet polgári peres eljárást is indít ellene.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!