Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vallott az egyik Enron-vezető

2002.08.22. 09:55
Michael Kopper az Enron volt pénzügyi szakértője bűnösnek vallotta magát pénzmosásban és kreatív könyvelésben. Ő az első az Enron vezetők közül, aki elismerte: tudott a cég könyvelésében mutatkozó anomáliákról.
Michael Kopper, aki Andrew Fastow, a 63 miliárd dollár adóssággal csődbe ment Enron Corp. pénzügyi igazgatójának első számú beosztottja volt, a houstoni bíróságon egy meghallgatás során vallotta magát bűnösnek pénzmosásban és a könyvvitel meghamisításában.

Kopper irányítása alá tartoztak azok a partneri kapcsolatok, amelyek segítségével legalább 600 millió dollár veszteséget tüntettek el. A könyvvitelben nem szereplő tranzakciók révén Kopper jelentős összegeket utalt át Fastow-nak, magának és másoknak a cég tudta nélkül.

A 37 éves Kopper vádalku keretében vállalta az együttműködést az értékpapír- és tőzsdefelügyelettel és az igazságügyi minisztériummal. A bíróság 12 millió dollár kártérítés kifizetésére kötelezte a volt szaktanácsadót, melyből 4 millió az igazságügyi minisztériumot, 8 millió pedig a tőzsdefelügyeletet illeti meg. Koppernek további 5 millió dollárt óvadékot kell letennie szabadulása érdekében, és a felügyelet polgári peres eljárást is indít ellene.