Piroska
3 °C
3 °C

Korruptak a multik, leginkább az ázsiaiak

2002.05.15. 11:23
A leggazdagabb országok multicégei jelentős számban követnek el bűncselekményeket a fejlődő piacokon, hogy megrendelést kapjanak - állapította meg a Transparency International nevű nemzetközi korrupcióellenes szervezet. Felmérésük kimutatja, hogy messze a legkorruptabbak az adott ország vállalatai, őket az orosz, kínai, tajvani és dél-koreai befektetők követik. A legkorrektebb multik Ausztráliából, Svédországból és Svájcból érkeznek.
A multik is szívesen nyújtanak át pár köteg nejlonzacskóba burkolt ezerlevást az illetékesnek, de a feltörekvő piacokon működő hazai cégek sokkal romlottabbak a legelvetemültebb nemzetközi korporációnál is - derül ki a vizsgálatból.

A világ vezető országainak politikusai, akik annyira gyakran bírálják a másutt burjánzó korrupciót, odafigyelhetnének saját vállalataik megvesztegetési akcióira is - summázta a kutatás eredményeit Peter Eigen, a TI elnöke.

Duzzadó ázsiai zsebek

Leginkább az ázsiai korporációk nézhetnek magukba - derül ki a nemzetek szerinti "ranglistából". Bár a legkorruptabbnak az orosz befektetők bizonyultak, utánuk egymás után Kína, Tajvan és Dél-Korea sorjázik, majd az európai kakukktojást (Olaszországot) Hongkong, Malajzia és Japán követi. A középmezőnyt az Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország, Németország, Szingapúr és Nagy Britannia alkotja, a leginkább tisztakezűek közé tartozik Ausztrália, Svédország, Svájc, Ausztria, Kanada, Hollandia és Belgium.

Tűrhetetlen korrupció

Peter Eigen úgy értékelt, hogy Oroszország és Kína "kimagasló és tűrhetetlen mértékben" alkalmazza a megvesztegetést. Pozitívumnak nevezte ugyanakkor, hogy a vizsgált országokban 1999 óta nem nőtt a korrupció. A megkérdezett, összesen 835 gazdasági szakembernek ugyanakkor mindössze 20 százaléka tudta azt, hogy az OECD két évvel ezelőtti határozata szerint bűncselekménynek számít külföldiek megvesztegetése.

Becsületes halászok

A korrupció a gazdaság egészén belül az építő- és hadiiparban volt a legsúlyosabb, ezeket követte az olaj- és gázipar, az ingatlanpiac és a telekommunikáció. Legkevésbé az erdészeti, informatikai, halászati, könnyűipari és mezőgazdasági vállalkozások hajlamosak a megvesztegetésre. Hazai borítékok Tizenöt feltörekvő gazdaságban - köztük Magyarországon - vizsgálta a Transparency International (TI), hogy az ott jelen lévő nemzetközi társaságok mennyire gyakran korrumpálnak. 10 pontot kapott volna az, aki sohasem próbálkozik, nullát az, akinek mindennapi gyakorlata a kenés. Összehasonlításképpen azt is megnézték, hogy a hazai vállalatoknak mekkora a sara. A vezércserkésznek Ausztrália bizonyult 8,5 ponttal, a legromlottabbak az orosz cégek 3,2-vel, ám rajtuk is messze túltesznek a helyiek 1,9-cel. Az USA pontszáma 5,3, míg az élmezőny tagjai mind 8 pont körül teljesítettek. A kutatást a következő országok piacain végezték: Argentína, Brazília, Dél-Afrika, Dél-Korea, India, Indonézia, Fülöp-szigetek, Kolumbia, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Marokkó, Nigéria, Oroszország és Thaiföld.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!