Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Korruptak a multik, leginkább az ázsiaiak

2002.05.15. 11:23
A leggazdagabb országok multicégei jelentős számban követnek el bűncselekményeket a fejlődő piacokon, hogy megrendelést kapjanak - állapította meg a Transparency International nevű nemzetközi korrupcióellenes szervezet. Felmérésük kimutatja, hogy messze a legkorruptabbak az adott ország vállalatai, őket az orosz, kínai, tajvani és dél-koreai befektetők követik. A legkorrektebb multik Ausztráliából, Svédországból és Svájcból érkeznek.
A multik is szívesen nyújtanak át pár köteg nejlonzacskóba burkolt ezerlevást az illetékesnek, de a feltörekvő piacokon működő hazai cégek sokkal romlottabbak a legelvetemültebb nemzetközi korporációnál is - derül ki a vizsgálatból.

A világ vezető országainak politikusai, akik annyira gyakran bírálják a másutt burjánzó korrupciót, odafigyelhetnének saját vállalataik megvesztegetési akcióira is - summázta a kutatás eredményeit Peter Eigen, a TI elnöke.

Duzzadó ázsiai zsebek

Leginkább az ázsiai korporációk nézhetnek magukba - derül ki a nemzetek szerinti "ranglistából". Bár a legkorruptabbnak az orosz befektetők bizonyultak, utánuk egymás után Kína, Tajvan és Dél-Korea sorjázik, majd az európai kakukktojást (Olaszországot) Hongkong, Malajzia és Japán követi. A középmezőnyt az Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország, Németország, Szingapúr és Nagy Britannia alkotja, a leginkább tisztakezűek közé tartozik Ausztrália, Svédország, Svájc, Ausztria, Kanada, Hollandia és Belgium.

Tűrhetetlen korrupció

Peter Eigen úgy értékelt, hogy Oroszország és Kína "kimagasló és tűrhetetlen mértékben" alkalmazza a megvesztegetést. Pozitívumnak nevezte ugyanakkor, hogy a vizsgált országokban 1999 óta nem nőtt a korrupció. A megkérdezett, összesen 835 gazdasági szakembernek ugyanakkor mindössze 20 százaléka tudta azt, hogy az OECD két évvel ezelőtti határozata szerint bűncselekménynek számít külföldiek megvesztegetése.

Becsületes halászok

A korrupció a gazdaság egészén belül az építő- és hadiiparban volt a legsúlyosabb, ezeket követte az olaj- és gázipar, az ingatlanpiac és a telekommunikáció. Legkevésbé az erdészeti, informatikai, halászati, könnyűipari és mezőgazdasági vállalkozások hajlamosak a megvesztegetésre. Hazai borítékok Tizenöt feltörekvő gazdaságban - köztük Magyarországon - vizsgálta a Transparency International (TI), hogy az ott jelen lévő nemzetközi társaságok mennyire gyakran korrumpálnak. 10 pontot kapott volna az, aki sohasem próbálkozik, nullát az, akinek mindennapi gyakorlata a kenés. Összehasonlításképpen azt is megnézték, hogy a hazai vállalatoknak mekkora a sara. A vezércserkésznek Ausztrália bizonyult 8,5 ponttal, a legromlottabbak az orosz cégek 3,2-vel, ám rajtuk is messze túltesznek a helyiek 1,9-cel. Az USA pontszáma 5,3, míg az élmezőny tagjai mind 8 pont körül teljesítettek. A kutatást a következő országok piacain végezték: Argentína, Brazília, Dél-Afrika, Dél-Korea, India, Indonézia, Fülöp-szigetek, Kolumbia, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Marokkó, Nigéria, Oroszország és Thaiföld.