Szilvia
5 °C
16 °C

Korruptabbak vagyunk, mint négy éve

2006.07.28. 08:40
A Világbank és az EBRD közös jelentése szerint nem javult érdemben a korrupciós helyzet Kelet-Közép-Európában. A vizsgált nyolc ország közül négyben gyakoribbá váltak, négyben ritkultak a korrupciós cselekmények 2002 és 2005 között. Magyarországon romlott a helyzet.


Fotó: dw-world.de
Elsősorban az újonnan alapított, hazai magántulajdonban lévő cégek hajlamosak vagy kényszerülnek korrupcióra Közép- és Kelet-Európában - állapítja meg az a jelentés, amelyet most tett közzé a Világbank és az EBRD. A jelentés szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy a korrupció egyenlőtlen elterjedése olyan versenyhátrányt jelent a hazai tulajdonú kis- és közepes vállalkozások számára, amely alááshatja fejlődésüket.

Az állami vagy külföldi magántulajdonban lévő vállalatok körében kevésbé elterjedt ez a jelenség. Emellett a kisebb városokban vagy a falvakban működő cégek sem fizetnek olyan gyakran kenőpénzt, mint a nagyvárosiak.

Tízből három magyar cégnek jelent gondot

A 26 ország összesen 20 ezer vállalkozásának megkérdezésén alapuló tanulmány szerint Magyarországon tavaly tíz cég közül három jelezte, hogy a korrupció problémát jelent számára. Ennél valamivel jobb a helyzet Szlovákiában és Észtországban, míg a lista élén Szlovénia mellett meglepő módon Fehéroroszország áll.

Lengyelországban, Bulgáriában, Ukrajnában és Oroszországban már negyven százalék körüli a korrupció gyakorisága, a román, szerb és cseh cégek közül pedig minden második panaszkodott arra, hogy csúszópénz fizetését várják el tőle különböző állami vagy önkormányzati tisztviselők (ennél Törökországban is jobb a helyzet).

A tanulmány három felmérés eredményein alapul, ezeket 1999-ben, 2002-ben és 2005-ben végezték térségünk országaiban. Az egymást követő megkérdezéseknek köszönhetően a korrupció időbeni alakulásáról is viszonylag megbízható képet ad az elemzés. Az eredmény meglehetősen vegyes: sok volt szocialista országban csökkent a korrupció gyakorisága, másutt nőtt.

Kapzsibbak lettek a hivatalnokok

Így például a visegrádi országok közül Csehországban tavaly sokkal nagyobb problémát jelentett a korrupció, mint 2002-ben, míg Szlovákiában és Lengyelországban érezhetően javult a helyzet, Magyarországon pedig kismértékű romlásról számoltak be a megkérdezett vállalkozások. A balkáni országok közül Horvátországban, Bulgáriában és Romániában kisebb-nagyobb mértékű javulás volt megfigyelhető, ugyanakkor Szerbia és Montenegróban, valamint Macedóniában ezzel ellentétes volt a változás. Hasonlóan vegyes a kép a szovjet utódállamokban.

Az egy-egy alkalommal kifizetett összegek relatív (az adott vállalkozás forgalmához viszonyított) nagysága gyakorlatilag minden vizsgált országban csökkent 2002-2005 között. Hazánk a kevés kivétel közé tartozik, itt ha kismértékben is, de kapzsibbak lettek a hivatalnokok - derül ki a tanulmányból.

Az EBRD és a Világbank szakértői egyébként tavaly összehasonlításképpen négy régi EU-tagországban is megvizsgálták a korrupció elterjedtségét. Ebből kiderül, hogy Ír- és Németországban csak a cégek tíz százaléka vagy annál is kevesebb érzi problémának a korrupciót. Spanyol- és Görögországban viszont nem sokkal jobb a helyzet, mint Szlovákiában vagy Magyarországon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?