Az ENSZ évtizedeken át foglalkozott a dolgozók táplálkozásával, de figyelmét elsősorban a szegény országokra összpontosította, s arra ügyelt, hogy az emberek jóllakjanak, tiszta vízhez jussanak. Az elhízottság eddig nem tartozott a kiemelten kezelt problémák közé. Ez az újabb kori nyavalya a fejlett országokat sújtja, amelyre van ugyan megoldás, de az leleményességet és némi beruházást igényel - olvasható az elemzésben.
A legjobb példát a Dole Food Co. élelmiszer-ipari cég kínálja. A kaliforniai Westlake Village-ben lévő központi telephelyén az étkezdében másfél dollárért mindenki annyi salátát ehet, amenynyit akar, reggelente ingyen van a gyümölcs, délutánonként a zöldség. Ösztönzik a testedzést is. Hat hónap után csökkent a koleszterin és a későbbi szívbetegségeket előre jelző proteinek szintje, akárcsak a hízásért felelős trigliceridek és a glükóz értéke.
A kevésbé tehetős cégek - mint az egészségügyben érdekelt ugyancsak amerikai Kaiser Permanente - vezetői a vállalat területén elárusító helyet biztosítottak a környékbeli gazdáknak. A hivatalos engedélyekért a cég fizetett, s a gazdák a külső piacinál olcsóbban kínálták a friss termékeket. Az ilyen farmerpiacok ma már az Egyesült Államok 24 településén megtalálhatók.
Akadnak olyan vállalatok is, ahol a helyi kantin étlapjáról száműzték a véres húsokat és a gyorsfagyasztott cikkeket; az egyes fogásokhoz ingyen jár a három zöldségből álló köret. Másutt a magyarországi vállalati hidegebéd-jegyhez hasonló konstrukció működik, amelynek szelvényei az élelmiszerboltokban is beválthatók.