Mátyás
-6 °C
1 °C

Sokba kerül a kövér alkalmazott

2006.03.02. 07:55
A cégeknek érdemes jobban odafigyelniük a munkavállalóik testsúlyára. Az ENSZ munkaügyi szervezetének, az ILO-nak a felmérése szerint egy kövér ember kétszer olyan gyakran hibázik, mint egy sovány. Az egészségügynek is egyre többe kerül az elhízás.
A kövér munkás kétszer annyit téved a munkájában, mint sovány társa. A fejlett ipari országokban az egészségügyi kiadások hét százaléka írható az elhízottság rovására. Az USA-ban az elhízottság okozta költségek 99,2 milliárd dollárt tettek ki tíz éve - állapítja meg az ENSZ munkaügyi szervezete (ILO) az egészséges táplálkozás vállalati feltételeit vizsgálva.

Az ENSZ évtizedeken át foglalkozott a dolgozók táplálkozásával, de figyelmét elsősorban a szegény országokra összpontosította, s arra ügyelt, hogy az emberek jóllakjanak, tiszta vízhez jussanak. Az elhízottság eddig nem tartozott a kiemelten kezelt problémák közé. Ez az újabb kori nyavalya a fejlett országokat sújtja, amelyre van ugyan megoldás, de az leleményességet és némi beruházást igényel - olvasható az elemzésben.

A legjobb példát a Dole Food Co. élelmiszer-ipari cég kínálja. A kaliforniai Westlake Village-ben lévő központi telephelyén az étkezdében másfél dollárért mindenki annyi salátát ehet, amenynyit akar, reggelente ingyen van a gyümölcs, délutánonként a zöldség. Ösztönzik a testedzést is. Hat hónap után csökkent a koleszterin és a későbbi szívbetegségeket előre jelző proteinek szintje, akárcsak a hízásért felelős trigliceridek és a glükóz értéke.

A kevésbé tehetős cégek - mint az egészségügyben érdekelt ugyancsak amerikai Kaiser Permanente - vezetői a vállalat területén elárusító helyet biztosítottak a környékbeli gazdáknak. A hivatalos engedélyekért a cég fizetett, s a gazdák a külső piacinál olcsóbban kínálták a friss termékeket. Az ilyen farmerpiacok ma már az Egyesült Államok 24 településén megtalálhatók.

Akadnak olyan vállalatok is, ahol a helyi kantin étlapjáról száműzték a véres húsokat és a gyorsfagyasztott cikkeket; az egyes fogásokhoz ingyen jár a három zöldségből álló köret. Másutt a magyarországi vállalati hidegebéd-jegyhez hasonló konstrukció működik, amelynek szelvényei az élelmiszerboltokban is beválthatók.