Sára, Márió
2 °C
6 °C

A magyar kövérek még nem perelnek

2003.01.30. 09:06
A tavalyi év során az Egyesült Államokban néhány fiatal pert indított a Mcdonald's ellen. Keresetükben kérték annak megállapítását, miszerint a multinacionális cég felelős az elhízásért. Noha a bíróság elutasította a kérést, mégis érdemes áttekinteni a tapasztalatokat - írja a Napi Gazdaság jogásza.
A fiatalok azt állították, a McDonald's az elhízásért felelős adatokat nem szerepelteti különböző termékein, így megsérti a fogyasztóvédelmi törvényt. A bíróság elutasította a kártérítési kérelmet, mert nem látott ok-okozati összefüggést az étteremláncban történő fogyasztás és az elhízás kialakulása között.

Megsütné nekem ezt a fél bárányt?

Mindenkiben jogosan merül fel az a kérdés, nem jogi nonszensz-e egy ilyen per megindítása? Az angolszász jogrendszerben nyilvánvalóan más lehetőségek vannak, példának okáért Angliában egy férfi az 1200-as évekből származó precedensre hivatkozva nyert az ellen a szálloda ellen, amely nem volt hajlandó megsütni számára a több kiló húst, amelyet kedves vendége vitt magával.

Azaz, a McDonald's elleni perben a felpereseknek volt esélyük állításuk bizonyítására és maga a per nyilvánvalóan gondolatébresztő is volt az étteremhálózat számára. Tanúsítja mindezt, hogy már a nyár folyamán forgalmazni kezdték a csökkentett kalóriatartalmú sült burgonyát.

Nálunk még nem próbálkozott senki

Mi a helyzet Magyarországon? Egyelőre nem tudni hasonló tárgyú perekről. A jogszabályok nem írnak elő olyasmit, hogy az étterem tulajdonosának fel kellene jegyeznie a fogyasztásra kínált ételeket tartalmazó étlapon az összetételt vagy a kalóriaértéket. Így nem tudni, hogy valójában hizlaló-e az adott étel vagy sem.

Egyelőre csak a dohánytermékeken kötelező annak feltüntetése, hogy a termék károsíthatja az egészséget. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az Egyesült Államokban számtalan cigarettagyártó cég fizetett már kártérítést az egészségükben károsult amerikai állampolgároknak, igaz, azon eljárásokban egyértelműen kimutatható volt az ok-okozati összefüggés.

Egyedül a magyarországi reforméttermek többségében található meg a menüben a kalóriaérték adagonként vagy 100 grammra vetítve, így mindenki kellő fogalmat alkothat arról, milyen étel vezethet elhízáshoz. Tehát a hazai jogi szabályozás nem zárja ki egyértelműen annak a lehetőségét, hogy valamely kérelmező ne indíthasson pert, hasonlóan az amerikai példához - a döntés a bíróság joga.