Olivér
4 °C
8 °C

Közlekedési káosz Németországban

2008.03.05. 13:29
Jelentős fennakadások voltak Németország több repülőterén szerda délelőtt, figyelmeztető sztrájk miatt, amelyet a Ver.di szakszervezeti szövetség szervezett a béremelési követelések támogatására. Számos nagyvárosban és a fővárosban, Berlinben is szinte teljesen megbénult a metró, az autóbusz- és a villamosközlekedés, káosz alakult ki.

A szerda kora reggel kezdődött munkabeszüntetés első óráiban a Lufthansa légitársaság mintegy 200 bel- és külföldi járatát kellett törölni. A sztrájk elsősorban a frankfurti repülőteret sújtotta, és jelentős fennakadások, járatkimaradások voltak a müncheni, a stuttgarti, a hannoveri, a düsseldorfi repülőtéren is.

A közalkalmazottak legnagyobb szakszervezete, a Ver.di a béremelési követelések nyomatékosítására hirdetett figyelmezető sztrájkot, egy nappal azelőtt, hogy újabb tárgyalási forduló lesz a közszféra mintegy 1,3 millió dolgozójának új kollektív szerződéséről. Munkabeszüntetések várhatók a közszféra más ágazataiban is.

A Ver.di 8 százalékos béremelést kér, a munkáltatók 5 százalékot ajánlottak a következő két évre azzal a feltétellel, hogy meghosszabbítják a munkaidőt. A tárgyalások csütörtökön Potsdamban folytatódnak.

A közszféra dolgozóinak figyelmeztető sztrájkja fennakadásokat okozott a kórházak munkájában, az állami hivatalokban, valamint a köztisztasági ágazatokban, egyebek között a szemétszállításban. A német fővárosban reggel és délelőtt olyan közlekedési káosz alakult ki, hogy különösen a legnagyobb csomópontokon a rendőrségnek kellett beavatkoznia a járművek, illetve a tömeg irányítására.

A figyelmeztető sztrájk a legtöbb helyen a déli órákban véget ért, a hatóságok azonban arra számítanak, hogy a fennakadások - különösen a légi közlekedésben - még hosszú ideig éreztetik hatásukat.

Közben ismét munkabeszüntetés fenyegeti a vasúti közlekedést is. A német mozdonyvezetők legnagyobb szakszervezete, a GDL hétfőre meghatározatlan idejű sztrájkot helyezett kilátásba, azzal vádolva a német vasút (DB) vezetőségét, hogy késlelteti a korábban létrejött béremelési megállapodás aláírását. A január végén létrejött megegyezés két részletben összesen 11 százalékos béremelést irányoz elő mintegy 20 ezer mozdonyvezető számára. A GDL elutasította a vasút vezetősége által előterjesztett kiegészítéseket, és azzal az ultimátummal állt elő, hogy ha szombat éjfélig nem írják alá a megállapodást, a mozdonyvezetők hétfőn ismét sztrájkba kezdenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?