Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Közlekedési káosz Németországban

2008.03.05. 13:29
Jelentős fennakadások voltak Németország több repülőterén szerda délelőtt, figyelmeztető sztrájk miatt, amelyet a Ver.di szakszervezeti szövetség szervezett a béremelési követelések támogatására. Számos nagyvárosban és a fővárosban, Berlinben is szinte teljesen megbénult a metró, az autóbusz- és a villamosközlekedés, káosz alakult ki.

A szerda kora reggel kezdődött munkabeszüntetés első óráiban a Lufthansa légitársaság mintegy 200 bel- és külföldi járatát kellett törölni. A sztrájk elsősorban a frankfurti repülőteret sújtotta, és jelentős fennakadások, járatkimaradások voltak a müncheni, a stuttgarti, a hannoveri, a düsseldorfi repülőtéren is.

A közalkalmazottak legnagyobb szakszervezete, a Ver.di a béremelési követelések nyomatékosítására hirdetett figyelmezető sztrájkot, egy nappal azelőtt, hogy újabb tárgyalási forduló lesz a közszféra mintegy 1,3 millió dolgozójának új kollektív szerződéséről. Munkabeszüntetések várhatók a közszféra más ágazataiban is.

A Ver.di 8 százalékos béremelést kér, a munkáltatók 5 százalékot ajánlottak a következő két évre azzal a feltétellel, hogy meghosszabbítják a munkaidőt. A tárgyalások csütörtökön Potsdamban folytatódnak.

A közszféra dolgozóinak figyelmeztető sztrájkja fennakadásokat okozott a kórházak munkájában, az állami hivatalokban, valamint a köztisztasági ágazatokban, egyebek között a szemétszállításban. A német fővárosban reggel és délelőtt olyan közlekedési káosz alakult ki, hogy különösen a legnagyobb csomópontokon a rendőrségnek kellett beavatkoznia a járművek, illetve a tömeg irányítására.

A figyelmeztető sztrájk a legtöbb helyen a déli órákban véget ért, a hatóságok azonban arra számítanak, hogy a fennakadások - különösen a légi közlekedésben - még hosszú ideig éreztetik hatásukat.

Közben ismét munkabeszüntetés fenyegeti a vasúti közlekedést is. A német mozdonyvezetők legnagyobb szakszervezete, a GDL hétfőre meghatározatlan idejű sztrájkot helyezett kilátásba, azzal vádolva a német vasút (DB) vezetőségét, hogy késlelteti a korábban létrejött béremelési megállapodás aláírását. A január végén létrejött megegyezés két részletben összesen 11 százalékos béremelést irányoz elő mintegy 20 ezer mozdonyvezető számára. A GDL elutasította a vasút vezetősége által előterjesztett kiegészítéseket, és azzal az ultimátummal állt elő, hogy ha szombat éjfélig nem írják alá a megállapodást, a mozdonyvezetők hétfőn ismét sztrájkba kezdenek.