János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hisztérikus zuhanások a múltból

2008.09.18. 11:09
Hatalmas volt az amerikai részvénypiacok hétfői és szerdái zuhanása, a mérvadó S&P 500 indexben 1964. január 1. óta ez volt a 11. és a 12. legnagyobb egy napos százalékban mért esés. Ezeknél nagyobbat utoljára a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatására esett az index. Az 1964 óta bekövetkezett 10 legnagyobb tőzsdei zuhanás közül 7 utólag csak átmeneti megingásnak/hisztériának bizonyult, egy azonban az 1987-es történelmi tőzsdekrach, egy pedig az eddigi leghosszabb, 3 éves medvepiac előszele volt a Portfolio.hu elemzése szerint.

Az 1964 óta bekövetkezett 10 legnagyobb tőzsdei zuhanás közül 7 csak átmeneti megingásnak/hisztériának bizonyult utólag, egy azonban az 1987-es történelmi tőzsdekrach, egy pedig az eddigi leghosszabb, 3 éves medvepiac előszele volt. Mindeközben a jelenleg is zajló medve piac hamarosan eléri a hosszú távú átlagnak számító 13,7 hónapos időtartamot.

A nagy zuhanások és medvepiacok (a tőzsdén a lejtmenetet, az eladói nyomást a medve, az emelkedést, a keresletet a bika szimbolizálja) statisztikái alapján gondolhatjuk, hogy hamarosan vége van a jelenlegi tőzsdei halálhangulatnak, ám ne felejtsük el, hogy a tőkepiacok per pillanat eddig ismeretlen kockázatokkal állnak szemben, tehát nem biztos, hogy javítani fogjuk a statisztikát.

Hatalmas volt az amerikai részvénypiacok hétfőn és szerdán bemutatott zuhanása, az S&P 500 indexben 1964. január 1. óta ez volt a 11. és a 12. legnagyobb egy napos százalékban mért esés, ezeknél nagyobbat utoljára a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatására láthattunk.

A Portfolio.hu az alábbiakban áttekintette az S&P 500 történetének 10 legnagyobb esését, így megfigyelhetjük, hogy a múltban milyen mozgás követte a hasonló statisztikailag ritka eseményeket.

Minden idők legnagyobbja

Az 1987-es tőzsdekrach volt az S&P 500 történelmében a legnagyobb mértékű százalékos esés, október 19-én az index 20,4 százalékot zuhant, a történelem második legnagyobb, 8.28 százalékos zuhanása szintén ehhez az időszakhoz köthető, 1987. október 26.-án következett be.

Az emelkedő trend egy fél éven belül újrakezdődött, tehát a piac gyorsan túltette magát az eseményeken, de a csúcson beszálló befektetők számára valószínűleg nem túl megnyugtató, hogy a piacnak csaknem két évébe telt, amíg újabb csúcsot döntött.

Eljött az ázsiai válság

A következő mega esésre 10 évet kellett várni: 1997. október 27-én az index 6,87 százalékot esett. A grafikonon jól látható, hogy ez az esés is csak átmeneti volt, sőt a piac itt 1-2 hónap alatt újra meg is hódította a zuhanás előtti szinteket.

Megjöttek az oroszok is

A negyedik legnagyobb egynapos esés az orosz válság kirobbanásához és az LTCM nevű hedge fund bukásához kapcsolódik: 1998. augusztus 31-én az S&P 500 6,8 százalékot zuhant. Az esés az egy évvel korábbihoz hasonlóan teljesen átmeneti volt és a piac fél év múlva újra csúcsot döntött.

Az ötödik a sorban...

1988.január 8-án történt a történelem ötödik legnagyobb index esése, amely még mindig az 1987-es tőzsdekrach nagyobb utórezgései közé tartozott. Éppen ezért ugyanaz vonatkozik rá, mint a legnagyobb két esésre: gyorsan lezajlott és gyorsan újra emelkedésnek indultak a piacok.

A hatodik menet

A hatodik legnagyobb esés 1989. októberében következett be, amikor is az S&P 500 6,12 százalékot esett egy nap alatt. Ez az esés is csak egy villámmegingás volt, fél éven belül újra csúcson volt a piac, bár ezt követően 1-2 év oldalazás köszöntött a befektetőkre.

Eljött az internetlufi

A világtörténelem hetedik legnagyobb S&P 500 zuhanása az internetlufi csúcspontján uralkodó hatalmas volatilitásban köszöntött be: 2000. április 14-én 5,83 százalékot esett az index. Ez a hisztéria más volt, mint az eddigiek, ugyanis a történelem leghosszabb és egyik legsúlyosabb medve piacának kezdetét jelentette.

A nyolcadik utas

A nyolcadik legnagyobb, 5,16 százalékos zuhanás az S&P 500-ban 1987. október 16-án a három nappal később bekövetkező történelem legnagyobb zuhanásának előszele volt.

A kilencedik a sorban

A kilencedik legnagyobb zuhanás a 2001. szeptember 11-es terrortámadás hatására következett be az S&P 500-ban és része volt a 2000-2003-as nagy medve piacnak.

És végül a tizedik

A tizedik legnagyobb zuhanást (mely a rangsorban éppen a most hétfőn bekövetkezett esést előzi meg) szintén nagyon gyorsan ledolgozta a piac, valójában az a grafikonon egy hatalmas bika piacon belüli korrekciónak tűnik csak. Függetlenül attól, hogy egy évvel később jött az 1987-es tőzsdekrach.

Összefoglalás

Összességében tehát az 1964 óta bekövetkezett 10 legnagyobb zuhanás 7 esetben csak átmeneti megingás/hisztéria volt a piacon, miközben egy esetben az 1987-es tőzsdekrachot, egy esetben pedig az internetlufi kipukkanását vetítette előre. Ez persze egyáltalán nem biztos, hogy jelent bármit is a jövőre nézve, hiszen a tőkepiacok per pillanat korábban ismeretlen kockázatokkal állnak szemben, tehát nem biztos, hogy ezúttal javítani fogjuk a statisztikát.

Ugyanez igaz a medvepiacok hosszát illető statisztikákra is: bár a jelenleg is zajló besszhangulat hamarosan eléri az eddigi átlagnak számító 13,7 hónapos időtartamot, ettől még egyáltalán nem biztos, hogy hamarosan véget is kell érnie.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!