Ábrahám
17 °C
29 °C

Hisztérikus zuhanások a múltból

2008.09.18. 11:09
Hatalmas volt az amerikai részvénypiacok hétfői és szerdái zuhanása, a mérvadó S&P 500 indexben 1964. január 1. óta ez volt a 11. és a 12. legnagyobb egy napos százalékban mért esés. Ezeknél nagyobbat utoljára a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatására esett az index. Az 1964 óta bekövetkezett 10 legnagyobb tőzsdei zuhanás közül 7 utólag csak átmeneti megingásnak/hisztériának bizonyult, egy azonban az 1987-es történelmi tőzsdekrach, egy pedig az eddigi leghosszabb, 3 éves medvepiac előszele volt a Portfolio.hu elemzése szerint.

Az 1964 óta bekövetkezett 10 legnagyobb tőzsdei zuhanás közül 7 csak átmeneti megingásnak/hisztériának bizonyult utólag, egy azonban az 1987-es történelmi tőzsdekrach, egy pedig az eddigi leghosszabb, 3 éves medvepiac előszele volt. Mindeközben a jelenleg is zajló medve piac hamarosan eléri a hosszú távú átlagnak számító 13,7 hónapos időtartamot.

A nagy zuhanások és medvepiacok (a tőzsdén a lejtmenetet, az eladói nyomást a medve, az emelkedést, a keresletet a bika szimbolizálja) statisztikái alapján gondolhatjuk, hogy hamarosan vége van a jelenlegi tőzsdei halálhangulatnak, ám ne felejtsük el, hogy a tőkepiacok per pillanat eddig ismeretlen kockázatokkal állnak szemben, tehát nem biztos, hogy javítani fogjuk a statisztikát.

Hatalmas volt az amerikai részvénypiacok hétfőn és szerdán bemutatott zuhanása, az S&P 500 indexben 1964. január 1. óta ez volt a 11. és a 12. legnagyobb egy napos százalékban mért esés, ezeknél nagyobbat utoljára a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatására láthattunk.

A Portfolio.hu az alábbiakban áttekintette az S&P 500 történetének 10 legnagyobb esését, így megfigyelhetjük, hogy a múltban milyen mozgás követte a hasonló statisztikailag ritka eseményeket.

Minden idők legnagyobbja

Az 1987-es tőzsdekrach volt az S&P 500 történelmében a legnagyobb mértékű százalékos esés, október 19-én az index 20,4 százalékot zuhant, a történelem második legnagyobb, 8.28 százalékos zuhanása szintén ehhez az időszakhoz köthető, 1987. október 26.-án következett be.

Az emelkedő trend egy fél éven belül újrakezdődött, tehát a piac gyorsan túltette magát az eseményeken, de a csúcson beszálló befektetők számára valószínűleg nem túl megnyugtató, hogy a piacnak csaknem két évébe telt, amíg újabb csúcsot döntött.

Eljött az ázsiai válság

A következő mega esésre 10 évet kellett várni: 1997. október 27-én az index 6,87 százalékot esett. A grafikonon jól látható, hogy ez az esés is csak átmeneti volt, sőt a piac itt 1-2 hónap alatt újra meg is hódította a zuhanás előtti szinteket.

Megjöttek az oroszok is

A negyedik legnagyobb egynapos esés az orosz válság kirobbanásához és az LTCM nevű hedge fund bukásához kapcsolódik: 1998. augusztus 31-én az S&P 500 6,8 százalékot zuhant. Az esés az egy évvel korábbihoz hasonlóan teljesen átmeneti volt és a piac fél év múlva újra csúcsot döntött.

Az ötödik a sorban...

1988.január 8-án történt a történelem ötödik legnagyobb index esése, amely még mindig az 1987-es tőzsdekrach nagyobb utórezgései közé tartozott. Éppen ezért ugyanaz vonatkozik rá, mint a legnagyobb két esésre: gyorsan lezajlott és gyorsan újra emelkedésnek indultak a piacok.

A hatodik menet

A hatodik legnagyobb esés 1989. októberében következett be, amikor is az S&P 500 6,12 százalékot esett egy nap alatt. Ez az esés is csak egy villámmegingás volt, fél éven belül újra csúcson volt a piac, bár ezt követően 1-2 év oldalazás köszöntött a befektetőkre.

Eljött az internetlufi

A világtörténelem hetedik legnagyobb S&P 500 zuhanása az internetlufi csúcspontján uralkodó hatalmas volatilitásban köszöntött be: 2000. április 14-én 5,83 százalékot esett az index. Ez a hisztéria más volt, mint az eddigiek, ugyanis a történelem leghosszabb és egyik legsúlyosabb medve piacának kezdetét jelentette.

A nyolcadik utas

A nyolcadik legnagyobb, 5,16 százalékos zuhanás az S&P 500-ban 1987. október 16-án a három nappal később bekövetkező történelem legnagyobb zuhanásának előszele volt.

A kilencedik a sorban

A kilencedik legnagyobb zuhanás a 2001. szeptember 11-es terrortámadás hatására következett be az S&P 500-ban és része volt a 2000-2003-as nagy medve piacnak.

És végül a tizedik

A tizedik legnagyobb zuhanást (mely a rangsorban éppen a most hétfőn bekövetkezett esést előzi meg) szintén nagyon gyorsan ledolgozta a piac, valójában az a grafikonon egy hatalmas bika piacon belüli korrekciónak tűnik csak. Függetlenül attól, hogy egy évvel később jött az 1987-es tőzsdekrach.

Összefoglalás

Összességében tehát az 1964 óta bekövetkezett 10 legnagyobb zuhanás 7 esetben csak átmeneti megingás/hisztéria volt a piacon, miközben egy esetben az 1987-es tőzsdekrachot, egy esetben pedig az internetlufi kipukkanását vetítette előre. Ez persze egyáltalán nem biztos, hogy jelent bármit is a jövőre nézve, hiszen a tőkepiacok per pillanat korábban ismeretlen kockázatokkal állnak szemben, tehát nem biztos, hogy ezúttal javítani fogjuk a statisztikát.

Ugyanez igaz a medvepiacok hosszát illető statisztikákra is: bár a jelenleg is zajló besszhangulat hamarosan eléri az eddigi átlagnak számító 13,7 hónapos időtartamot, ettől még egyáltalán nem biztos, hogy hamarosan véget is kell érnie.