Nárcisz
1 °C
16 °C

Szexuális zaklatással vádolják a krisnásokat

2002.02.13. 09:28
A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének (ISKCON) szóvivője bejelentette, hogy több amerikai templom is csődvédelmet kér, miután bántalmazás, érzelmi és szexuális zaklatás miatt keresetet nyújtottak be ellenük.
Összesen négyszázmillió dolláros kártérítésért indított pert tizenkét templom ellen kilencvenegy felperes, akik azt állítják, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a mozgalom kaliforniai, virginiai és washingtoni iskoláiban megfélemlítették, bántalmazták, zaklatták őket - közölte a BBC.

A mozgalom kártalanít

Anuttama Dasa, az ISKCON kommunikációs igazgatója szerint az ügy még akkor is tönkreteszi a mozgalmat, ha ők nyerik meg a pert. "Korábban már elismertük, hogy néhány iskolában előfordulhatott ilyesmi, és többszázezer dollárt költöttünk a sértettek kártalanítására, illetve a hasonló esetek megelőzésére. Nem hisszük, hogy néhány kivételes eset miatt ma be kéne zárni a templomainkat." - mondta az igazgató.

Cégeket és magánszemélyeket is perelnek

A szervezet ügyvédje abban bízik, hogy a csődvédelem révén leállíthatják a bírósági ügyet, és más megoldást kereshetnek. Ugyanakkor - tette hozzá - mindenképpen folytatni kívánják a még nem kártalanított sértettek kompenzációját. A Texasban benyújtott kereset a templomok mellett harminc személytől és tizennyolc cégtől követel kártérítést. A vállalatok között van az ISKCON TV és a Bhaktivedanta Book Trust könyvkiadó. A cégek szintén csődvédelmet kértek.