Emőke
-4 °C
9 °C

Kifogyhat a sült krumpli a McDonald's-ból

2006.08.11. 08:39
A kánikula miatt egész Európában rosszabb az elmúlt években megszokottnál idén a burgonyatermés. Mivel a feldolgozásra szánt burgonyának jó minőségűnek, nagy gumójúnak kell lennie, a gyorséttermekben komoly burgonyahiány léphet fel. Nálunk a kevesebb krumpli ellenére sem lesz hiány.

A nagy meleg és a szárazság miatt Európa-szerte kevesebb és rosszabb az idén a burgonyatermés. Mivel a feldolgozásra szánt burgonyának jó minőségűnek, nagy gumójúnak kell lennie, a németországi gyorséttermekben – így a McDonald’sokban – komoly burgonyahiány lépett fel. Tavaly összesen 11,16 millió tonnát termeltek Németországban.

Drágul, de nem nekünk


Sült krumpli - sült alma!

A magyar McDonald’s lánc beszerzési vezetője, Papp Zoltán szerint a magyar helyzet kevésbé, inkább az összeurópai burgonyatermelés befolyásolja a hazai beszerzést. A csökkenő termésátlaggal fordított arányban nő a beszerzési ár, de hiányt nem jósol. Az éttermekben ugyanakkor nem lesz drágább a termék, hiszen az árakat az összbeszerzési költségek alapján állapítják meg.

A hazai burgonyatermelés – hasonlóan a nyugat-európai helyzethez – gyenge. Szentirmai András, az Országos Burgonya Terméktanács elnöke a tavalyi 25 tonna/hektár termésátlag 22 tonna/hektárra való csökkenését jósolja. Szerinte ennek a kedvezőtlen időjárás, illetve a csökkenő vetésterület az oka.

Az idén későn jött a tavasz, sokáig nem lehetett burgonyát vetni, azután megérkezett az egész kontinensre kiterjedő hőség, ugyanakkor gyakoriak voltak az áradások és belvizek. A vetésterület szűkülését – amelynek ez évi 10 százalékos csökkenését jelezte – a burgonya magas termesztési költségével magyarázza a terméktanács elnöke.

Ausztriában a burgonyatermés ebben az évben várhatóan 10 százalékkal esik vissza a tavalyihoz képest – mondta Ferdinand Lembacher, az alsó-ausztriai mezőgazdasági kamara szakértője. Az alacsony termés a fogyasztói árakra csekély hatással lesz – véli. Az EU-ban 2005-ben még hét-tíz eurócentet fizettek kilónként a gazdáknak. Ez a szám az idén várhatóan 18 eurócent lesz.