Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Luxuscikk lett a krumpli

2007.02.23. 14:53
Egy év alatt kétszeresére emelkedett a hasábburgonya ára, a krumplitőzsdén a tonnánkénti ár 300 euró. A termék luxuscikké válása mögött a keresletet felpörgető Kína és a rossz európai terméshozamok állnak.

Valósággal luxuscikké vált Európában a hasábburgonya, miután egyfelől a rossz európai termés, másfelől a chips kínai divatja miatt egyetlen év alatt megkétszereződött a krumpli ára. A belga burgonyatőzsdén a bintjes néven ismert burgonyafaj tonnája ezen a héten már 300 eurót (több mint 75 ezer forint) ért. Ez az ár kétszerese a tavalyinak, és tízszerese a rekordtermést hozó 2003-asnak.

Kínában 74 millió tonna sem elég

Az árváltozás fő oka azonban a kínai ízlés változása. Kína 2005-ben a világ burgonyatermelésének csaknem negyedét biztosította 74 millió tonnával, ennek ellenére nem tudja kielégíteni belőle a hazai keresletet, az életszínvonal emelkedésével annyira divatba jött a világ legnépesebb országában a hasábburgonya és a chips - különösen az amerikai tulajdonú vagy mintára működő gyorsétkezési láncok étrendjén.

A burgonyatermelésre szánt területeket nemrég 50 százalékkal növelték Kínában. Ennek ellenére a feldolgozott hasábburgonya- és chips-termékek 70 százalékát importálják – méghozzá főleg az Egyesült Államokból.

A burgonya divatja a múlt század második felében, az életszínvonal javulásával párhuzamosan csökkent a nyugati országokban. 1960-ban például egy francia átlag csaknem 100 kilót fogyasztott belőle, a kilencvenes években már csak 61-et.

Néhány éve azonban az új, iparilag feldolgozott, alacsonyabb glucidtartalmú termékek megjelenésével ismét nőtt a krumpli ázsiója. Ma már ismét 69 kilóra emelkedett az egy francia által évente "lenyelt" burgonya mennyisége. Kérdés, hogy a megugró árakat is lenyelik-e a fogyasztók, vagy a forgalom visszaesik.