Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Erősen csökkent az ipari termelés

2001.11.15. 12:02
Az ipari termelés szeptemberben 5,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva. A visszaesés a nagyvállalati körben volt a legjelentősebb (10,5 százalékos), és az előző években kiemelkedő teljesítményt nyújtó műszergyártás termelése 16,5 százalékkal csökkent.
Az ipari termelés volumene szeptemberben a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított index szerint az előző hónaphoz viszonyítva 5,3 százalékkal, a 2000 szeptemberi bázishoz képest 4,4 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-t.

A nagyvállalatoknál tíz százalékos a visszaesés

Korrekciók nélkül a termelés szeptemberben 5,8 százalékkal maradt el a 2000 szeptemberi szinttől. Az export 4,3 százalékkal, a belföldi értékesítés pedig 6,1 százalékkal esett vissza egy év alatt. Az idén az első kilenc hónapban a termelés 5,5 százalékkal nőtt a 2000. január-szeptemberi szinthez viszonyítva. A KSH jelentése szerint az iparnak az előző év azonos időszakához viszonyított visszaesése a nagyvállalati körben volt a legjelentősebb, 10,5 százalékos. Az ipari export az előző év első kilenc hónapjához viszonyítva 11,8 százalékkal bővült január-szeptemberben.

A járműgyártás nőtt, a dohánygyártás csökkent

Az ipar kilenc havi belföldi értékesítése stagnálást mutatott. Az idén szeptemberben a feldolgozóipari termelés 6 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 4,1 százalékkal csökkent 2000 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar jelentős súlyt képviselő ágazatai közül a járműgyártás termelése kis mértékben, 2,7 százalékkal nőtt, ellenben az élelmiszer-, ital- és dohánygyártásé jelentősen, 8,6 százalékkal elmaradt a 2000. szeptemberi szinttől.

Erősödő lábbelik

Az előző években kiemelkedő teljesítményt nyújtó villamosgép-, műszergyártás termelése nagymértékben, 16,5 százalékkal csökkent, míg a gumi-, műanyagtermék-gyártás megtartotta 16,9 százalékkal emelkedő tendenciáját. Az egyéb nemfém ásványi termékek, valamint a gép, berendezés gyártása jelentősen, 10-14 százalékkal bővült, míg a papírgyártás, kiadói, nyomdai tevékenység, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, illetve a vegyi anyag, termék gyártása erőteljesen, 8,1-8,8 százalékkal csökkent. A bőrtermék-, lábbeligyártás 6,5 százalékkal, a fafeldolgozás 3,6 százalékkal emelkedett.