Valér
-2 °C
0 °C

Euró Kubában is

2002.05.28. 11:52
Az elmúlt héttől kezdve euróval is lehet fizetni Kuba vezető üdülőhelyén, Varaderóban. Tervek szerint 2003-ra a karibi ország összes turistacsalogató helyén használni lehet majd a közös európai valutát.
A múlt héttől kezdve a Havannától 160 km-re keletre fekvő Varaderó üzletei, éttermei és három szállodája is elfogadja az eurót, ezzel a kubai peso és az amerikai dollár mellett már a közös európai valutával is lehet fizetni Kubában. Az euró teljes forgalomba kerülése júniusra várható a 16 ezer szálláshellyel rendelkező Varaderóban.

Turistacsalogató

A kubai idegenforgalmi miniszter szerint az euró elfogadása megkönnyíti és olcsóbbá teszi az európaiak kubai nyaralását. Ők egyébként az összes idelátogató külföldi turista 55 százalékát teszik ki. Ibrahim Ferradaz reméli, hogy jövőre az ország összes turisták által látogatott területén elfogadják majd az eurót - írja a CNN.com.

A havannai Melia Habana Hotel vezetője büszke arra, hogy a francia-karibi kolóniákon (Guadeloupe és Martinique) kívül Kuba az első hely Amerikában, ahol lehet az eurót használni. Eric Payre szerint a lépés több európai turistát csalogathat az országba. A gazdasági nehézségekkel küzdő, amerikai embargóval sújtott szigetországnak ugyanis égető szüksége van a turizmusból származó dollár- és most már euróbevételekre.

1999 júliusában a latin-amerikai országok közül elsőként Kuba tette kötelezővé, hogy az európai valutaunió tagállamaival folytatott pénzügyi tranzakciókat már az elszámolásokban létező euróban bonyolítsák.

Lecserélheti a dollárt?

Kuba terve az, hogy a turisták által látogatott helyeken és talán a városokban, így Havannában is lehetővé teszi az euró használatát. Ez felvetheti a kérdést, hogy egy nap esetleg az euró veszi át a dollár szerepét az országban. (A turizmus fellendítése és az USA-ban élő kubaiak dollárjainak vonzása érdekében az amerikai valutát 1993 óta lehet használni Kubában.)

Szakértők szerint a kormány örömmel szabadulna meg az amerikai dominancia jelétől, a dollártól, azonban ez nem történhet meg egyik napról a másikra, ugyanis a kubai gazdaság erőteljesen függ az Egyesült Államokban élő honfitársak zöldhasú küldeményeitől: a hazajuttatott összeg tavaly 700 millió dollárt tett ki.

Emellett a szigetország az embargó ellenére egyre több amerikai turistát is szeretne Kubában látni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!