Aliz
6 °C
14 °C

Hatmillió dollár a menedzser árfolyama

2002.09.17. 11:28
Az emberrablók szerint egészséges és jó körülmények között van Szergej Kukura, a Lukoil alelnöke, akinek magánvagyona 50 millió dollár feletti. Oroszországban még sohasem raboltak el ilyen fontos üzletembert.
Orosz lapinformációk szerint jelentkeztek a Lukoilnál Szergej Kukura, a legnagyobb orosz olajcég alelnökének elrablói. A Gazeta című napilap arról számolt be kedden, hogy már tárgyalások is folynak a csúcsmenedzser elengedésétől, ezek azonban eddig nem vezettek eredményre. A Kommerszant Daily úgy tudja, hogy a tettesek 6 millió dollárt követelnek Kukuráért. Az emberrablók arról is biztosították a céget, hogy az alelnök él, egészséges és megfelelő körülmények között tartják fogva.

Álrendőrök akcióban

A menedzsert szeptember 12-én, Mercedeséből hurcolta el négy rendőrnek álcázott, kommandós maszkot viselő géppisztolyos férfi, miután testőrét és sofőrét elkábították. A nyomozás több szálon kezdődött meg, a hatóságok először nem zárták ki azt sem, hogy a Lukoil által szponzorált moszkvai Szpartak labdarúgó klubbal függhet össze a bűncselekmény. A közelmúltban hangos botrányok kísérték a csapat sztárjátékosa, Dmitrij Szicsov ügyét, aki bejelentette távozási szándékát, de ehhez a klub nem járult hozzá. Nem zárták ki azt sem, hogy Kukura elrablói a Lukoil konkurenciája köréből kerültek ki.

Kisujjában az olaj

A Lukoil-alelnökhöz hasonló formátumú gazdasági vezetőt még nem raboltak el Oroszországban. Kukura pénzügyekkel és tervezéssel foglalkozik a vállalatnál, és becslések szerint 45-50 millió dollár értékű saját részvénycsomaggal is rendelkezik. Az egyik legnagyobb kőolajipari szaktekintélyként számon tartott vezető a Lukoil közlése szerint államtitkok birtokosa is.

Rossz reklám

Elrablása után 3 százalékponttal estek a Lukoil papírjai a moszkvai értéktőzsdén, és elemzők attól is tartanak, hogy az eset még jobban elriasztja az orosz gazdaságtól a nem utolsósorban a közbiztonság helyzete miatt amúgy is bizalmatlan külföldi befektetőket. Vagit Alekperov, a Lukoil elnöke 30 millió rubelt, vagyis közel 1 millió dollárt ajánlott fel a nyomravezetőknek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?