Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Magyarország a 70-es évek óta nem látott válságban van

2006.09.19. 12:36
A FAZ szerint a magyar gazdaság a 70-es évek vége óta nem látott válságban van, amikor is az ország gyakorlatilag fizetésképtelenné vált. Sorra érkeznek a külföldi elemzői kommentárok a tegnap esti budapesti zavargásokról és az országban kialakult belpolitikai feszültségekről. Leminősítésre és új választásra senki nem számít, de a helyzetet feszültnek tartják a megszólalók.

Lars Christensen, a Danske Bank elemzője szerint a helyzet "nagyon súlyos és még eszkalálódhat", míg a svéd SEB forintban és magyar államkötvényben is bearish pozíció felvételét javasolta.

Rendkívüli telekonferenciát tartott a Danske Bank vezető elemzője az elmúlt napok magyarországi eseményeivel, illetve azok makrogazdasági-politikai következményeivel kapcsolatban. A szakértő szerint Gyurcsány Ferenc távozásának valószínűsége megnőtt ugyan, de még mindig nem nagy.

Kemény kiállás

Kiemelendő, hogy Christensen álláspontja szerint a miniszterelnök hitele a külföldi befektetők szemében kemény kiállása miatt megnőtt, azonban belföldön valószínűleg drasztikusan csökken majd a támogatottsága, ami veszélybe sodorhatja a megkezdett pénzügyi reformok sikerét.

A Goldman Sachs ugyanakkor úgy látja, a feszültség várhatóan nem fokozódik, és a miniszterelnök pozícióban maradására számítanak.

"A budapesti zavargások gyengítették a forintot - de nem nagyon" címmel jelentetett meg elemzést a Magyarországon kialakult belpolitikai válságról a Frankfurter Allgemeine Zeitung német üzleti napilap internetes kiadása. A cikk megjelenésekor ugyanis a kezdeti esés után a forint még erősödésnek indult reggel. A FAZ szerint a magyar gazdaság a 70-es évek vége óta nem látott válságban van, amikor is az ország gyakorlatilag fizetésképtelenné vált.

Fájdalmas slamasztika

A német napilap elemzése ismételten kitér a nyilvánosságra hozott Gyurcsány-beszédre, amely szerintük a gazdasági szakembereknek tartalmilag nem igazán hozott újdonságot. Az ugyanis mindenki előtt világos volt, hogy Gyurcsány kénytelen lesz "fájdalmas intézkedésekkel" kirántani az országot abból a "slamasztikából", melybe az első ciklusa alatt juttatta.

A cikk szerint a magyar gazdaság a 70-es évek óta nem látott válságban van. A lap idézi Bhanu Baweját, az UBS feltörekvő piacokért felelős részlegének vezetőjét, aki "nem lát semmilyen pozitív újdonságot a horizonton", és erre a hétre a 270-279 forintos sávba várja az euró árfolyamát.

Hitelesség és bizalom

Juliet Sampson, az HSBC befektetési csoport londoni részlegének európai feltörekvő piaci stratégája szerint a magyar papírok piaci értékelése jelenleg "elsöprő mértékben" a reformprogram hitelességén alapszik, a program hitelessége viszont nagyrészt Gyurcsány Ferenchez, illetve az ő hatalmon maradásához kötődik. Sampson szerint ezt az magyarázza, hogy Gyurcsány érdeme a szocialisták választási sikere, és a kormányfő "egyedülállóan befolyásos helyzetben van", amikor a "politikailag igen nehéz" reformlépések megtételére kerül a sor. Ezért bármilyen fejlemény, amely miatt úgy tűnne, hogy esetleg távozik, megingatná a magyar piacot, fogalmazott a londoni elemző.

Az HSBC szakértője szerint ugyanakkor Gyurcsány Ferenc "nem politikai újonc, és nem is olyasvalaki, aki könnyen hagyná magát az eseményektől sodortatni". Arra a kérdésre, hogy ha Gyurcsány mégis távozni kényszerülne, az okozhatna-e komolyabb tőkekivonást a magyar piacról, Juliet Sampson azt mondta: nem számít arra, hogy a miniszterelnök távozik, de ha ez valamilyen okból mégis bekövetkeznék, az "egyértelműen negatív" piaci fejlemény lenne. Utódának újra kellene teremtenie a hitelességet, nemcsak a költségvetési programét, amelyet Gyurcsány dolgozott ki és hajtott keresztül, de az iránt is bizalmat kellene keltenie, hogy ő is képes végigvinni a csomagot a következő választásokig, mondta az elemző.

Egyelőre nem minősítenek le

Kai Stukenbrock, a Standard & Poor's hitelminősítő térségi hitelfolyamat-elemzője azt mondta: a magyarországi események önmagukban nem befolyásolják a szuverén magyar adóskockázati besorolást, mert nem érintik közvetlenül azokat a kritériumokat - például a szuverén adósságkibocsátó hitelképességét vagy a közfinanszírozás helyzetét -, amelyeket az S&P általában elemez.

Stukenbrock megfogalmazása szerint még az sem gyakorolna szükségszerűen hatást a besorolásra, ha a miniszterelnök lemondására irányuló követelések teljesülnének. Az már azonban érintené a magyar adósosztályzatot, ha a jelenlegi események, vagy egy esetleges váltás a kormány élén gyengítené a közfinanszírozás rendbetételével és az előterjesztett reformprogram végrehajtásával kapcsolatos kormányzati eltökéltséget, mondta a Standard & Poor's szakértője.

Ha a fejlemények akár közvetett hatásaként is - bármely okból - a gazdaságpolitikai döntéshozók úgy éreznék, nem akarják vagy nem tudják olyan keményen továbbhajtani a reformokat, ahogy jelenleg szeretnék, annak jó eséllyel negatív hatása lenne a magyar adósosztályzatra.

Dresdner Kleinwort: feszült a helyzet, de nem lesz új választás

Egyértelműen feszült a helyzet, ennek ellenére nem fenyegetik komolyan a társadalmi stabilitást a mostani zavargások a Dresdner Kleinwort elemzői szerint. A pénzintézet szakemberei úgy vélik, nincs szükség új választások kiírására, ugyanakkor kérdéses meddig állnak még a kormányfő mögött a koalíciós pártok.

Egy mai közvélemény-kutatásból ugyanakkor az derült ki, hogy a lakosság 43 százaléka gondolja úgy, a kormányfőnek le kéne mondania. Az elemzők megjegyzik, hogy a kutatást meglehetősen kis mintán végezték el, ennek ellenére gyengítheti Gyurcsány támogatottságát a kormánypártok körében.

Előrehozott választásokra az elemzők szerint nem kerül majd sor, ugyanis nincs rá szükség. Amennyiben Gyurcsány vissza is adná miniszterelnöki megbízatását, a kormánypártoknak még mindig van lehetőségük új kabinet felállítására - vélik a Dresdner elemzői.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?