Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Magyarország a 70-es évek óta nem látott válságban van

2006.09.19. 12:36
A FAZ szerint a magyar gazdaság a 70-es évek vége óta nem látott válságban van, amikor is az ország gyakorlatilag fizetésképtelenné vált. Sorra érkeznek a külföldi elemzői kommentárok a tegnap esti budapesti zavargásokról és az országban kialakult belpolitikai feszültségekről. Leminősítésre és új választásra senki nem számít, de a helyzetet feszültnek tartják a megszólalók.

Lars Christensen, a Danske Bank elemzője szerint a helyzet "nagyon súlyos és még eszkalálódhat", míg a svéd SEB forintban és magyar államkötvényben is bearish pozíció felvételét javasolta.

Rendkívüli telekonferenciát tartott a Danske Bank vezető elemzője az elmúlt napok magyarországi eseményeivel, illetve azok makrogazdasági-politikai következményeivel kapcsolatban. A szakértő szerint Gyurcsány Ferenc távozásának valószínűsége megnőtt ugyan, de még mindig nem nagy.

Kemény kiállás

Kiemelendő, hogy Christensen álláspontja szerint a miniszterelnök hitele a külföldi befektetők szemében kemény kiállása miatt megnőtt, azonban belföldön valószínűleg drasztikusan csökken majd a támogatottsága, ami veszélybe sodorhatja a megkezdett pénzügyi reformok sikerét.

A Goldman Sachs ugyanakkor úgy látja, a feszültség várhatóan nem fokozódik, és a miniszterelnök pozícióban maradására számítanak.

"A budapesti zavargások gyengítették a forintot - de nem nagyon" címmel jelentetett meg elemzést a Magyarországon kialakult belpolitikai válságról a Frankfurter Allgemeine Zeitung német üzleti napilap internetes kiadása. A cikk megjelenésekor ugyanis a kezdeti esés után a forint még erősödésnek indult reggel. A FAZ szerint a magyar gazdaság a 70-es évek vége óta nem látott válságban van, amikor is az ország gyakorlatilag fizetésképtelenné vált.

Fájdalmas slamasztika

A német napilap elemzése ismételten kitér a nyilvánosságra hozott Gyurcsány-beszédre, amely szerintük a gazdasági szakembereknek tartalmilag nem igazán hozott újdonságot. Az ugyanis mindenki előtt világos volt, hogy Gyurcsány kénytelen lesz "fájdalmas intézkedésekkel" kirántani az országot abból a "slamasztikából", melybe az első ciklusa alatt juttatta.

A cikk szerint a magyar gazdaság a 70-es évek óta nem látott válságban van. A lap idézi Bhanu Baweját, az UBS feltörekvő piacokért felelős részlegének vezetőjét, aki "nem lát semmilyen pozitív újdonságot a horizonton", és erre a hétre a 270-279 forintos sávba várja az euró árfolyamát.

Hitelesség és bizalom

Juliet Sampson, az HSBC befektetési csoport londoni részlegének európai feltörekvő piaci stratégája szerint a magyar papírok piaci értékelése jelenleg "elsöprő mértékben" a reformprogram hitelességén alapszik, a program hitelessége viszont nagyrészt Gyurcsány Ferenchez, illetve az ő hatalmon maradásához kötődik. Sampson szerint ezt az magyarázza, hogy Gyurcsány érdeme a szocialisták választási sikere, és a kormányfő "egyedülállóan befolyásos helyzetben van", amikor a "politikailag igen nehéz" reformlépések megtételére kerül a sor. Ezért bármilyen fejlemény, amely miatt úgy tűnne, hogy esetleg távozik, megingatná a magyar piacot, fogalmazott a londoni elemző.

Az HSBC szakértője szerint ugyanakkor Gyurcsány Ferenc "nem politikai újonc, és nem is olyasvalaki, aki könnyen hagyná magát az eseményektől sodortatni". Arra a kérdésre, hogy ha Gyurcsány mégis távozni kényszerülne, az okozhatna-e komolyabb tőkekivonást a magyar piacról, Juliet Sampson azt mondta: nem számít arra, hogy a miniszterelnök távozik, de ha ez valamilyen okból mégis bekövetkeznék, az "egyértelműen negatív" piaci fejlemény lenne. Utódának újra kellene teremtenie a hitelességet, nemcsak a költségvetési programét, amelyet Gyurcsány dolgozott ki és hajtott keresztül, de az iránt is bizalmat kellene keltenie, hogy ő is képes végigvinni a csomagot a következő választásokig, mondta az elemző.

Egyelőre nem minősítenek le

Kai Stukenbrock, a Standard & Poor's hitelminősítő térségi hitelfolyamat-elemzője azt mondta: a magyarországi események önmagukban nem befolyásolják a szuverén magyar adóskockázati besorolást, mert nem érintik közvetlenül azokat a kritériumokat - például a szuverén adósságkibocsátó hitelképességét vagy a közfinanszírozás helyzetét -, amelyeket az S&P általában elemez.

Stukenbrock megfogalmazása szerint még az sem gyakorolna szükségszerűen hatást a besorolásra, ha a miniszterelnök lemondására irányuló követelések teljesülnének. Az már azonban érintené a magyar adósosztályzatot, ha a jelenlegi események, vagy egy esetleges váltás a kormány élén gyengítené a közfinanszírozás rendbetételével és az előterjesztett reformprogram végrehajtásával kapcsolatos kormányzati eltökéltséget, mondta a Standard & Poor's szakértője.

Ha a fejlemények akár közvetett hatásaként is - bármely okból - a gazdaságpolitikai döntéshozók úgy éreznék, nem akarják vagy nem tudják olyan keményen továbbhajtani a reformokat, ahogy jelenleg szeretnék, annak jó eséllyel negatív hatása lenne a magyar adósosztályzatra.

Dresdner Kleinwort: feszült a helyzet, de nem lesz új választás

Egyértelműen feszült a helyzet, ennek ellenére nem fenyegetik komolyan a társadalmi stabilitást a mostani zavargások a Dresdner Kleinwort elemzői szerint. A pénzintézet szakemberei úgy vélik, nincs szükség új választások kiírására, ugyanakkor kérdéses meddig állnak még a kormányfő mögött a koalíciós pártok.

Egy mai közvélemény-kutatásból ugyanakkor az derült ki, hogy a lakosság 43 százaléka gondolja úgy, a kormányfőnek le kéne mondania. Az elemzők megjegyzik, hogy a kutatást meglehetősen kis mintán végezték el, ennek ellenére gyengítheti Gyurcsány támogatottságát a kormánypártok körében.

Előrehozott választásokra az elemzők szerint nem kerül majd sor, ugyanis nincs rá szükség. Amennyiben Gyurcsány vissza is adná miniszterelnöki megbízatását, a kormánypártoknak még mindig van lehetőségük új kabinet felállítására - vélik a Dresdner elemzői.