Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Többségben a külföldiek az ingatlanpiacon

2007.10.20. 10:01
A külföldi vevők étvágya a határokon átnyúló ingatlanbefektetések iránt egyre nő - hangzott el a CB Richard Ellis idei éves Európai Befektetési Konferenciáján. A vezető európai befektetők több mint 70 százaléka nyilatkozta azt, hogy határokon átnyúló befektetéseik nőttek 2007-ben.

A befektetők tapasztalata egybevág a CB Richard Ellis 2007 első félévi Európai Befektetési Jelentésének megállapításaival, amely szerint a befektetések (értékének) 57 százalékában külföldi vevők vettek részt, szemben a 2006-os 41 százalékos aránnyal. A kelet-közép-európai piacokon folytatódott a külföldi tőke szinte teljes dominanciája, Nyugat-Európában pedig Finnországban, Németországban, Franciaországban és Hollandiában a tranzakciók értékének több mint 70 százalékát külföldi befektetők generálták.

A piac mérete és likviditása miatt az elmúlt években hagyományosan Nagy-Britannia vonzotta a legtöbb külföldi tőkét. 2007 első félévében azonban a brit piacra érkezett 15,5 milliárd eurónyi tőkét megelőzte Németország a külföldi befektetők által a német ingatlanpiacra hozott 16,5 milliárd euróval.

Az amerikai dollár gyengélkedése ellenére az egyesült államokbeli vásárlók messze a legaktívabb befektetők voltak 2007 első félévében: mintegy 21,2 milliárd eurót költöttek Európában, míg a tavalyi év azonos időszakában csupán 13,9 milliárd eurót. A brit befektetők jelentősége tovább nőtt, ebben a félévben 11,5 milliárd eurót költöttek Nagy-Britannián kívül, szemben 2006 első félévének 6,5 milliárd eurós összegével.

Figyelemre méltó volt az első félévben a német befektetők, főleg a nyíltvégű alapok visszatérése az európai paicra. Az alapok 3,9 milliárd euró értékben vásároltak ingatlanokat Németországon kívül, és a tendencia, úgy tűnik, tovább erősödik. Nick Axford, a CB Richard Ellis európai kutatási igazgatója szerint “az emelkedő hitelköltségek és csökkenő idegentőke-hányad megváltoztatja a befektetési piac egyensúlyát. A saját tőkét nagyobb arányban használó vevők, mint pl. a brit intézményi befektetők, német nyíltvégű alapok és a közel-keletről érkező tőke kétségtelenül egyre versenyképesebbek lesznek."

A másik figyelemre méltó tendencia a CBRE jelentése szerint, hogy egyre több saját tulajdonban lévő ingatlan kerül át a befektetők tulajdonába. Ezen ügyletek értéke 2007 első félévében elérte a 24 milliárd eurót, szemben a tavalyi 16,5 milliárd euróval. A saját tulajdonban lévő ingatlanok eladása már a piaci ügyletek jelentős részét teszi ki: Svédországban, Portugáliába, Írországban, Belgiumban, Görögországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban a tranzakciók több, mint 20 százalékát. Lehetséges, hogy a szűkülő hitellehetőségek tovább erősítik ezt a trendet. Ha a vállalati kölcsönök tovább drágulnak, elképzelhető, hogy a cégeknek vonzóbb lehetőség lesz az, hogy ingatlanjaik eladásával növeljék tőkéjüket.

A teljes befektetési aktivitás 2007 első félévében 119 milliárd euróra nőtt, ami 17 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőtti helyzethez képest. A legnagyobb növekedés Németországban volt tapasztalható - folytatva a 2006-os trendeket - ám számos európai piacon megfigyelhető volt a tranzakciók növekedése.

A két leggyorsabban fejlődő piac azonban az év elején EU taggá lett Románia és Bulgária volt. Kiugró növekedésük hasonló a lengyel és a cseh piacon tapasztaltakhoz, miután ezek az országok 2004-ben beléptek az unióba. A lengyel és a cseh példához hasonlóan, a növekedést Romániában és Bulgáriában is a kiskereskedelmi szektor hajtotta, bevásárlóközpontok megvásárlásával - és nem kizárólag a fővárosokban.

Jonathan Hull, CBRE európai befektetési igazgatója hozzátette: "A hitelezési hajlandóság augusztus végétől érzékelhető általános csökkenése leginkább ez értékpapírosított adóssággal finanszírozott tranzakciók esetében volt érezhető. Mi továbbra is úgy látjuk, hogy az európai piacokon erős a tőkeáramlás, különösen az 50-100 millió eurós tartományban, ahol viszonylag könnyű a hitelfelvétel. A saját tőkére jobban támaszkodó befektetők azonban egyre nagyobb szerepet játszanak majd a jövőben, aminek előjelét már az elmúlt hónapok tranzakciói során is láttuk."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?