Huba
19 °C
33 °C

Többségben a külföldiek az ingatlanpiacon

2007.10.20. 10:01
A külföldi vevők étvágya a határokon átnyúló ingatlanbefektetések iránt egyre nő - hangzott el a CB Richard Ellis idei éves Európai Befektetési Konferenciáján. A vezető európai befektetők több mint 70 százaléka nyilatkozta azt, hogy határokon átnyúló befektetéseik nőttek 2007-ben.

A befektetők tapasztalata egybevág a CB Richard Ellis 2007 első félévi Európai Befektetési Jelentésének megállapításaival, amely szerint a befektetések (értékének) 57 százalékában külföldi vevők vettek részt, szemben a 2006-os 41 százalékos aránnyal. A kelet-közép-európai piacokon folytatódott a külföldi tőke szinte teljes dominanciája, Nyugat-Európában pedig Finnországban, Németországban, Franciaországban és Hollandiában a tranzakciók értékének több mint 70 százalékát külföldi befektetők generálták.

A piac mérete és likviditása miatt az elmúlt években hagyományosan Nagy-Britannia vonzotta a legtöbb külföldi tőkét. 2007 első félévében azonban a brit piacra érkezett 15,5 milliárd eurónyi tőkét megelőzte Németország a külföldi befektetők által a német ingatlanpiacra hozott 16,5 milliárd euróval.

Az amerikai dollár gyengélkedése ellenére az egyesült államokbeli vásárlók messze a legaktívabb befektetők voltak 2007 első félévében: mintegy 21,2 milliárd eurót költöttek Európában, míg a tavalyi év azonos időszakában csupán 13,9 milliárd eurót. A brit befektetők jelentősége tovább nőtt, ebben a félévben 11,5 milliárd eurót költöttek Nagy-Britannián kívül, szemben 2006 első félévének 6,5 milliárd eurós összegével.

Figyelemre méltó volt az első félévben a német befektetők, főleg a nyíltvégű alapok visszatérése az európai paicra. Az alapok 3,9 milliárd euró értékben vásároltak ingatlanokat Németországon kívül, és a tendencia, úgy tűnik, tovább erősödik. Nick Axford, a CB Richard Ellis európai kutatási igazgatója szerint “az emelkedő hitelköltségek és csökkenő idegentőke-hányad megváltoztatja a befektetési piac egyensúlyát. A saját tőkét nagyobb arányban használó vevők, mint pl. a brit intézményi befektetők, német nyíltvégű alapok és a közel-keletről érkező tőke kétségtelenül egyre versenyképesebbek lesznek."

A másik figyelemre méltó tendencia a CBRE jelentése szerint, hogy egyre több saját tulajdonban lévő ingatlan kerül át a befektetők tulajdonába. Ezen ügyletek értéke 2007 első félévében elérte a 24 milliárd eurót, szemben a tavalyi 16,5 milliárd euróval. A saját tulajdonban lévő ingatlanok eladása már a piaci ügyletek jelentős részét teszi ki: Svédországban, Portugáliába, Írországban, Belgiumban, Görögországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban a tranzakciók több, mint 20 százalékát. Lehetséges, hogy a szűkülő hitellehetőségek tovább erősítik ezt a trendet. Ha a vállalati kölcsönök tovább drágulnak, elképzelhető, hogy a cégeknek vonzóbb lehetőség lesz az, hogy ingatlanjaik eladásával növeljék tőkéjüket.

A teljes befektetési aktivitás 2007 első félévében 119 milliárd euróra nőtt, ami 17 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőtti helyzethez képest. A legnagyobb növekedés Németországban volt tapasztalható - folytatva a 2006-os trendeket - ám számos európai piacon megfigyelhető volt a tranzakciók növekedése.

A két leggyorsabban fejlődő piac azonban az év elején EU taggá lett Románia és Bulgária volt. Kiugró növekedésük hasonló a lengyel és a cseh piacon tapasztaltakhoz, miután ezek az országok 2004-ben beléptek az unióba. A lengyel és a cseh példához hasonlóan, a növekedést Romániában és Bulgáriában is a kiskereskedelmi szektor hajtotta, bevásárlóközpontok megvásárlásával - és nem kizárólag a fővárosokban.

Jonathan Hull, CBRE európai befektetési igazgatója hozzátette: "A hitelezési hajlandóság augusztus végétől érzékelhető általános csökkenése leginkább ez értékpapírosított adóssággal finanszírozott tranzakciók esetében volt érezhető. Mi továbbra is úgy látjuk, hogy az európai piacokon erős a tőkeáramlás, különösen az 50-100 millió eurós tartományban, ahol viszonylag könnyű a hitelfelvétel. A saját tőkére jobban támaszkodó befektetők azonban egyre nagyobb szerepet játszanak majd a jövőben, aminek előjelét már az elmúlt hónapok tranzakciói során is láttuk."