Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Nagy a lyuk a magyar pénztárcákon

2007.05.03. 11:24
Magyarországon nemcsak permanens kormányválság van, hanem a lakosság is szenved a Gyurcsány-kabinet intézkedései miatt – írja az osztrák Kurier.

A magyar kormány takarékossági intézkedései erős jövedelemcsökkenéshez vezettek, és a cégek is panaszkodnak, írta csütörtökön a Kurier című osztrák lap.

A független újság európai mellékletében publikált, Nagy a lyuk a pénztárcán című cikk szerint Magyarországon nemcsak permanens kormányválság van, hanem a lakosság is szenved a Gyurcsány-kabinet intézkedései miatt. Idézik a statisztikai hivatal jelentését, amely szerint az idei év első két hónapjában a reáljövedelmek 7,2 százalékkal csökkentek Magyarországon.

Borúlátók

A pénzelvonás fő oka a magán-energiaszolgáltatás árszubvenciójának csökkentése és az általános forgalmi adó felemelése, áll a Kurierban. Ezekkel az intézkedésekkel a szocialista-liberális kormány a parttalan költségvetési deficitet akarja határok közé szorítani. Nem csoda, hogy "szomszédaink" borúlátóan tekintenek a jövőbe – folytatódik a cikk. A szerző egy Gallup-felmérésre hivatkozik, amely szerint a megkérdezettek 77 százaléka lényegesen veszélyeztetettebbnek látja családja anyagi helyzetét idén, mint egy évvel korábban, és 59 százalékuk a helyzet további rosszabbodásával számol.

A magyarok saját pénzügyi helyzetük mellett az egész gazdaságot is negatívan ítélik meg. A megkérdezettek 82 százaléka rossznak, negyedük nagyon rossznak minősítette a gazdasági helyzetet. A válság elsősorban a szocialista pártnak és a miniszterelnöknek ártott: a Gallup-felmérés szerint Gyurcsány Ferenc eddigi legrosszabb értékelését kapta, kedveltségi mutatója 30-ról 23 százalékra esett vissza.

Elégedetlenek

De nem csak a lakosság elégedetlen, a vállalatok is panaszkodnak a Kurier szerint: 2006-ban 18 százalékkal nőtt a csődök száma. A fizetésképtelenné válás különösen érinti a fogyasztáshoz közeli ágazatokat, például a kereskedelmet és az ingatlanpiacot.

A cikk szerint ki kell várni, hogy a nagyobb állami bevételek valóban csökkentik-e a 9 százalék feletti, rekord méretű költségvetési deficitet. A Gyurcsány által megcélzott 2010-es eurócsatlakozás a hiány miatt mindenesetre illuzórikusnak tűnik, fejeződik be a Kurier cikke.