Olivér
5 °C
8 °C

Nagy a lyuk a magyar pénztárcákon

2007.05.03. 11:24
Magyarországon nemcsak permanens kormányválság van, hanem a lakosság is szenved a Gyurcsány-kabinet intézkedései miatt – írja az osztrák Kurier.

A magyar kormány takarékossági intézkedései erős jövedelemcsökkenéshez vezettek, és a cégek is panaszkodnak, írta csütörtökön a Kurier című osztrák lap.

A független újság európai mellékletében publikált, Nagy a lyuk a pénztárcán című cikk szerint Magyarországon nemcsak permanens kormányválság van, hanem a lakosság is szenved a Gyurcsány-kabinet intézkedései miatt. Idézik a statisztikai hivatal jelentését, amely szerint az idei év első két hónapjában a reáljövedelmek 7,2 százalékkal csökkentek Magyarországon.

Borúlátók

A pénzelvonás fő oka a magán-energiaszolgáltatás árszubvenciójának csökkentése és az általános forgalmi adó felemelése, áll a Kurierban. Ezekkel az intézkedésekkel a szocialista-liberális kormány a parttalan költségvetési deficitet akarja határok közé szorítani. Nem csoda, hogy "szomszédaink" borúlátóan tekintenek a jövőbe – folytatódik a cikk. A szerző egy Gallup-felmérésre hivatkozik, amely szerint a megkérdezettek 77 százaléka lényegesen veszélyeztetettebbnek látja családja anyagi helyzetét idén, mint egy évvel korábban, és 59 százalékuk a helyzet további rosszabbodásával számol.

A magyarok saját pénzügyi helyzetük mellett az egész gazdaságot is negatívan ítélik meg. A megkérdezettek 82 százaléka rossznak, negyedük nagyon rossznak minősítette a gazdasági helyzetet. A válság elsősorban a szocialista pártnak és a miniszterelnöknek ártott: a Gallup-felmérés szerint Gyurcsány Ferenc eddigi legrosszabb értékelését kapta, kedveltségi mutatója 30-ról 23 százalékra esett vissza.

Elégedetlenek

De nem csak a lakosság elégedetlen, a vállalatok is panaszkodnak a Kurier szerint: 2006-ban 18 százalékkal nőtt a csődök száma. A fizetésképtelenné válás különösen érinti a fogyasztáshoz közeli ágazatokat, például a kereskedelmet és az ingatlanpiacot.

A cikk szerint ki kell várni, hogy a nagyobb állami bevételek valóban csökkentik-e a 9 százalék feletti, rekord méretű költségvetési deficitet. A Gyurcsány által megcélzott 2010-es eurócsatlakozás a hiány miatt mindenesetre illuzórikusnak tűnik, fejeződik be a Kurier cikke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?