Auguszta
-3 °C
2 °C

Aranyat érhet a kávé

2006.05.11. 07:28
Egyes szakértők azt tanácsolják a befektetőknek, hogy az olajipari befektetésekből már most érdemes a kávé felé fordulni, amely kiugró árfolyam-növekedést produkálhat az elkövetkező időszakban. A kávé piaca rádásul korántsem került még a befektetők érdeklődésének középpontjába, az agártermékek közül egyedül a cukor és a narancslé kurzusa ugrott meg.
Az elmúlt hetekben jól jártak az árupaci befektetők, az arany mellett - amelynek unciánkénti értéke tegnap hétszáz dollár fölé került -, az ezüst, az olaj és a vörösréz ára is az egekbe szállt, s eközben szép csendben a mezőgazdasági nyersanyagok kurzusai is kitűnően menetelnek. Míg a befektetők figyelme az előbbi slágertermékekre összpontosul, addig szinte észrevétlenül, a narancslé értéke csaknem 14 éves csúcsot dönt, s a cukor ára is eddig ritkán látott magasságokban forog.

Egyes szakértők szerint a jövő vezető árupiaci nyersanyagai egyértelműen az agráripari termékek lehetnek. A viszonylag nehezen növelhető agráripari kínálathoz ugyanis folyamatosan bővűlő kereslet párosul olyan országokból, mint Kína vagy India.Sőt, egyes szakértők azt tanácsolják a befektetőknek, hogy az olajipari befektetésekből már most érdemes a kávé felé fordulni, amely kiugró árfolyam-növekedést produkálhat az elkövetkező időszakban. A kávé piaca rádásul korántsem került még a befektetők érdeklődésének középpontjába, egyedül a cukor és a narancslé kurzusa ugrott meg.

A benzinhez is cukor kell

A politikusok is egyre nagyobb fantáziát látnak az árupiacok ezen ágai iránt, erre a legjobb példa az Egyesült Államok elnöke, George W. Bush azon terve, miszerint országának egy évtizeden belül függetlenítenie kell olajszükségletét a közel-keleti térségtől. Ezen nagyravágyó elképzelés megvalósításához közel harminc finomítót kellene építeniük az elkövetkező hónapokban, amelyek benzin-többletszükségletét a legkönnyebben cukor és kukorica felhasználásával lehetne biztosítani.