Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Ruhahiány lehet a textilháború miatt

2005.08.30. 15:50
Amennyiben nem engedi be az Európai Bizottság az uniós piacra a vámraktárakban várakozó, mintegy 80 millió kínai ruházati cikket, az uniós fogyasztók magasabb árakra és ruházati hiányra készülhetnek fel - figyelmeztetett Peter Mandelson kereskedelmi biztos.
Az EU még júniusban állapodott meg Kínával a textilipari termékek EU-ba irányuló exportjának korlátozásáról. Tíz termékkategóriában augusztus közepére kimerültek a kvóták, a téli ruházati cikkek nagy része így a vámraktárakban ragadt. Több nagy- és kiskereskedő (mint például az Eurocommerce, vagy a Hennes & Mauritz AB) a termékek beengedése mellett érvelnek most, mondván ők még a kvóták felállítása előtt kifizették a megrendelt árut - írja a Bloomberg. A vitában az északi és nyugati tagállamok (Németország, Finnország, Dánia) állnak szemben a textiliparban érdekelt mediterrán térséggel (Franciaország, Görögország, Olaszország).

Mandelson most olyan megoldás elfogadtatásával próbálkozik, amellyel beengedhetné az Unió kapujában várakozó szállítmányokat, ám a jövőre nézve érvényben maradna a júniusi megállapodás. Az Egyesült Államok eközben élénken követi a fejleményeket, hiszen az amerikai gazdaság is rászorulna a Kínából származó import korlátozására. Az európai ruházati kereskedők profitja 5 százalékkal csökkenhet az idén a második félévben, ha nem jutnak hozzá a megrendelt áruhoz. A Marks & Spencer Plc. például kínálatának 10 százalékát szerzi be az ázsiai országból, míg a Hennes & Mauritz, vagy a Next Plc a portékák harmadát rendeli Kínából. Emellett a házhozszállító szolgáltatások is megsínylik, ha kint marad a kínai áru - állítják piaci elemzők.

A mindezidáig eredménytelen tárgyalásokat augusztus 25-én kezdték meg a felek Pekingben, majd a szeptember 4-én kezdődő, kétnapos uniós-kínai találkozón folytatják. A kudarcért részben az Egyesült Államokkal, hasonló kérdéskörben folytatott tárgyalásokat teszi felelőssé Mandelson, amelyek elvonják a kínai fél figyelmét az európai problémáról. Mindezt nem kommentálta a kínai kereskedelmi miniszter szóvivője. Az első félévben az egy évvel korábbi szinthez képest 21 százalékkal, 50,35 milliárd dollárra nőtt a kínai textilexport értéke. Európába pedig 57 százalékkal szállítottak több árut, mint egy évvel korábban, ennek értéke 8,65 milliárd dollár volt.