Jenő
-3 °C
6 °C

Ruhahiány lehet a textilháború miatt

2005.08.30. 15:50
Amennyiben nem engedi be az Európai Bizottság az uniós piacra a vámraktárakban várakozó, mintegy 80 millió kínai ruházati cikket, az uniós fogyasztók magasabb árakra és ruházati hiányra készülhetnek fel - figyelmeztetett Peter Mandelson kereskedelmi biztos.
Az EU még júniusban állapodott meg Kínával a textilipari termékek EU-ba irányuló exportjának korlátozásáról. Tíz termékkategóriában augusztus közepére kimerültek a kvóták, a téli ruházati cikkek nagy része így a vámraktárakban ragadt. Több nagy- és kiskereskedő (mint például az Eurocommerce, vagy a Hennes & Mauritz AB) a termékek beengedése mellett érvelnek most, mondván ők még a kvóták felállítása előtt kifizették a megrendelt árut - írja a Bloomberg. A vitában az északi és nyugati tagállamok (Németország, Finnország, Dánia) állnak szemben a textiliparban érdekelt mediterrán térséggel (Franciaország, Görögország, Olaszország).

Mandelson most olyan megoldás elfogadtatásával próbálkozik, amellyel beengedhetné az Unió kapujában várakozó szállítmányokat, ám a jövőre nézve érvényben maradna a júniusi megállapodás. Az Egyesült Államok eközben élénken követi a fejleményeket, hiszen az amerikai gazdaság is rászorulna a Kínából származó import korlátozására. Az európai ruházati kereskedők profitja 5 százalékkal csökkenhet az idén a második félévben, ha nem jutnak hozzá a megrendelt áruhoz. A Marks & Spencer Plc. például kínálatának 10 százalékát szerzi be az ázsiai országból, míg a Hennes & Mauritz, vagy a Next Plc a portékák harmadát rendeli Kínából. Emellett a házhozszállító szolgáltatások is megsínylik, ha kint marad a kínai áru - állítják piaci elemzők.

A mindezidáig eredménytelen tárgyalásokat augusztus 25-én kezdték meg a felek Pekingben, majd a szeptember 4-én kezdődő, kétnapos uniós-kínai találkozón folytatják. A kudarcért részben az Egyesült Államokkal, hasonló kérdéskörben folytatott tárgyalásokat teszi felelőssé Mandelson, amelyek elvonják a kínai fél figyelmét az európai problémáról. Mindezt nem kommentálta a kínai kereskedelmi miniszter szóvivője. Az első félévben az egy évvel korábbi szinthez képest 21 százalékkal, 50,35 milliárd dollárra nőtt a kínai textilexport értéke. Európába pedig 57 százalékkal szállítottak több árut, mint egy évvel korábban, ennek értéke 8,65 milliárd dollár volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?