Géza
-12 °C
-4 °C

Ötven-százmilliós luxuslakások hajókon

2006.02.02. 09:48
Továbbra is határtalan a befektetők fantáziája az ingatlanbefektetések területén, amelyet jelez, hogy merőben új alternatívát kínál az amerikai Condo Cruise Lines. A vállalat a hajótársaságoktól megvásárolt, használt tengerjáró luxushajókon alakít ki lakásokat 2-3 kabin összenyitásával. A befektetési koncepció azon alapul, hogy rendkívül megdrágultak a tengerparti ingatlanok Floridában.
A hajón kialakított lakásokat 250 000 és 500 000 dollár (ötven és százmillió forint) között árulja a cég, a leendő tulajdonosoknak, ezen kívül évente 7-10,000 dollárt is kell fizetniük a hajón nyújtott széles körű szolgáltatásokért. A hajók továbbra is futnának s azokon kaszinókat, éttermeket, üzleteket és wellness-központokat alakítanának ki.

A tulajdonosok eldönthetik, hogy állandó lakhelyüknek választják a luxushajót vagy pedig kiadják lakásaikat. A potenciális befektetők rendhagyó lakásaikat mérettől függően heti 3000 és 6000 dollár között tudják bérbe adni, azaz a befektetés gyors és magas megtérülést ígér- legalábbis a beruházó cég szerint.

A potenciális bérlők elsősorban amerikai nyugdíjasok, az évente a luxushajózást választó 11 millió turista 80 százaléka amerikai, s a baby-boom generáció nyugdíjba vonulásával ez a fizetőképes réteg csak tovább nő. A viszonylag nagy tőkét igénylő lakásvásárlási forma tehát mindenképpen kedvező befektetésnek mutatkozik - legalábbis a lakásokat kínáló cég szerint.