Bernadett
-2 °C
4 °C

Lejtmenetben a lakáspiac

2006.06.21. 11:44
A világ legtöbb országában számottevően lassult, de néhány nyugat-európaiban gyorsult a lakásárak növekedése - derül ki egy globális felmérésből. A változások egy drasztikus ingatlanpiaci zuhanás előszelét is jelenthetik. A félelmeket elsősorban továbbra is a kamatemelkedési ciklus táplálja.

A legnagyobb piacok közül az Egyesült Államokban, Kínában, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban és Dél-Afrikában mérséklődött az árnövekedés dinamikája. Ezek az országok korábban a globális ingatlanpiaci árrobbanás legjelentősebb képviselői voltak, amelyekben az elmúlt tíz év során az árak 95-299 százalékkal nőttek.<>

Az OECD nemrégiben kiadott tanulmánya szerint a reálárak Ausztráliában és az Egyesült Királyságban elérték a csúcsot, az elkövetkezendő években itt stagnálás várható. Az elmúlt tíz év mindkét országban rendkívüli szárnyalást hozott a lakáspiacon, Nagy-Britanniában 1997-től 2006-ig 176 százalékkal értékelődtek fel az otthonok.

Jelzálogkamatok és a fránya Fed

Nyugat-Európában és az USA-ban egyértelműen a jelzálogkamatok növekedését teszik felelőssé a lassulásért. Az EKB kamatemelései az egyik legintenzívebb hatást Spanyolországban érték el, hiszen a meditterrán országban a korábbi növekedés motorja a változó kamatozású jelzáloghitelek térhódítása volt.

Az Egyesült Államokban a Fed kamatemelései váltottak ki hasonló hatást, a benchmark-nak tekintett 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek kamatai az egy évvel ezelőtti szinthez képest mintegy 10 százalékponttal emelkedtek, aminek következtében a lakásárak növekedése a The Economist szerint 13,2-ről 12,5 százalékra mérséklődött.

Kínában adót emelnek

Kínában alapvetően más piaci folyamatok zajlottak le, itt a kormányzat adóemelésekkel és egyéb adminisztratív eszközökkel hűti az elmúlt években drasztikusan emelkedő ingatlanárakat. Az Economist adatai szerint a 2005-ös 9,8 százalék után a mostani negyedévben már csupán 5,6 százalékkal növekedtek a lakásárak. A kép ennél azonban árnyaltabb, hiszen míg Sanghajban az elmúlt időben jelentős korrekciót látott a piac, addig - Pekinget is beleértve - a legtöbb nagyvárosban csupán enyhe mérséklődést mért a kínai statisztikai hivatal.

Zuhanás vagy korrekció?

Vannak elemzők, akik buborékról beszélnek, míg mások csupán korrekciót várnak. Az OECD korábban említett tanulmánya szerint az ingatlanpiac több országban erősen túlértékelt, s a közeljövőben elérik csúcspontjukat az árak. A kutatóintézet szerint a túlértékelt ingatlanpiac és az emelkedő kamatlábak komoly kockázatot jelentenek a gazdasági növekedésre nézve.

Az elemzés ennek ellenére csak szolid lejtmenetre számít, és a nominális árak stagnálása mellett a reál-árak csökkenését prognosztizálja Nyugat-Európában, elsősorban a Nagy-Britanniában, Spanyol-, Francia és Írországban. Ezzel szemben az Egyesült Államokban inkább csak az árnövekedés lassulása várható, az elemzők többsége szerint ugyanis az ingatlanpiac szignifikánsabb gyengülése esetén a Fed kamatvágás mellett döntene.

Az USA-ban ugyanis szorosabb az összefüggés az ingatlanárak alakulása és a lakossági fogyasztás között, ami pedig jelentős szerepet játszik a gazdaság növekedésében. Az mindenesetre tény, hogy az 1933-as gazdasági válság óta az Egyesült Amerikában év/év alapon még sohasem csökkentek az ingatlanárak.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft