Emőke
-4 °C
9 °C

Az ír Times-ban hirdetik a magyar exkluzív lakásokat

2006.02.08. 08:34
Két évvel ezelőtt a skótok érdeklődése volt a legnagyobb, tavaly az írek vásárolták a legtöbb lakást a külföldiek közül. Ennek oka, hogy az ottani lapokban gyakran foglalkoztak a magyar ingatlanpiaci befektetésekkel.
Budapest még mindig komoly célpontja a külföldi ingatlanpiaci befektetőknek, noha a környező országok fővárosai egyre erősebb vetélytársnak mutatkoznak ezen a területen, derül ki az Engel Group elemzéséből. A vevők között a legnagyobb arányban még mindig az írek és az angolok találhatók, de Budapesten vesznek lakást norvégok, franciák, és újabban a spanyolok is. Szintén új jelenség, hogy a külföldi ingatlanügynökségek a magyar lakásokat nemzetközi újságokban hirdetik.

Az elemzés szerint korábban a külföldiek által legkurrensebbnek ítélt ingatlanok az V. és a VI. kerületben voltak. A gyakran gyors üzletkötés reményében ideutazók szinte kizárólag felújított, lehetőleg berendezett lakást vásároltak. A keresett méret általában 70 és 140 négyzetméter közötti, az érték húszmilliótól ötven-hatvanmillióig terjedt. Az Engel Group megfigyelései szerint, ez a tendencia változóban van, ma már egyre nagyobb az érdeklődés a jó minőségű új lakások iránt is. Különösen igaz ez a fővárosi, extra szolgáltatásokat nyújtó lakóparkokra.

A külföldiek előszeretettel vásárolnak 20 millió forint feletti, panorámás, Dunához közeli, uszodával, vendéglőkkel ellátott épületekben lakást. Ezekből azonban ma még nem túl nagy a kínálat Budapesten -olvasható az elemzésben. Ugyancsak fontos számukra a jól megszervezett tömegközlekedés megléte, az infrastruktúra fejlettsége, de a lakópark építtetőjének ismertsége is sokat számít abban, hogy egy külföldi vásárol- e lakást Budapesten vagy sem.

2004-ben, - az angolszász területek tekintetében - a skótok érdeklődése volt a legnagyobb Budapest iránt. Ennek egyik oka, hogy a skót sajtóban, több cikkben is foglalkoztak az új EU-tagállamok ingatlanpiacában rejlő befektetési lehetőségekkel. A 2005-ös évben hasonló volt a helyzet az írek tekintetében, akik gyakran találkozhattak magyar lakóparkok hirdetéseivel a napilapokban. Ennek oka, hogy az ír ingatlan-közvetítőirodák kiváló lehetőséget látnak Budapestben, ezért a jó minőségű, könnyen megközelíthető lakóparkokat, saját költségvetésük terhére hirdetik.

Az Engel Group elemzése szerint egyes pangó nyugat-európai piacokhoz képest, Magyarországon még mindig az átlagnál jobb eredményeket lehet elérni a lakóparkok építésével. A cég enyhe növekedést vár a jövő évtől, prognózisuk szerint tizenkétezer lakás épül majd. Hasonló a helyzet Varsóban is, ahol tavaly az év második felében átlagosan nyolc százalékkal nőttek az árak, a cseh főváros egyes területein is áremelkedés tapasztalható.