Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irreális lakásár-drágulás és plázaboom Moszkvában

2006.09.13. 10:30
Az orosz gazdaság dinamikus növekedésének egyik legegyértelműbb bizonyítéka a moszkvai ingatlanpiac szárnyalása és a fejlesztők töretlen aktivitása. Az irodapiac kihasználtsága a legmagasabb Európában, a bérleti díjak 17 százalékkal emelkedtek az elmúlt évhez képest és összesen 3 millió négyzetméternyi A-kategóriás irodaterület kerülhet átadásra 2008-ig.

A bevásárlóközpontok területe mintegy megduplázódott 2003 óta, s várhatóan ismét duplájára nő 2008-ig. A kereskedelmi ingatlanpiac fejlődése mellett a lakásárak is elszálltak. Moszkvában csak idén már 40 százalékkal emelkedtek az új építésű lakások árai.

A valóban dinamikus bővülés ellenére a moszkvai irodapiacon még mindig erős túlkereslet van a modern A-kategóriás termékek iránt. Közel 300 ezer négyzetméternyi (A és B kategóriás) irodaterületet adtak át 2006 első negyedévében, amivel a teljes terület majdnem eléri az ötmilliót a városban. Ezzel abszolút mértékben Moszkva már a legnagyobb irodapiacok közé tartozik Európában, az egy főre jutó minőségi irodaterületet tekintve azonban jelentősen elmarad a nyugat-európai és a kelet-közép európai fővárosoktól.

A gyors gazdasági bővülésnek és a jövedelmek dinamikus növekedésének köszönhetően a kiskereskedelem Moszkvában egyike a leggyorsabban fejlődő szektoroknak. 2006 első negyedévének végén mintegy 44 nemzetközi szintű pláza (összesen 1,2 millió négyzetméterrel) állt a vásárlók rendelkezésére, gyakorlatilag maximális kihasználtság mellett. A kihasználatlanság mindössze 1 százalék, ennek megfelelően a bérleti díjak is folyamatosan emelkednek, éves szinten 16 százalékkal lettek drágábbak. Így ma egy moszkvai bevásárlóközpontban havonta mintegy 190 eurót kell fizetni négyzetméterenként egy üzlethelységért.

Az irodapiachoz hasonlóan a kiskereskedelmi ingatlanpiacon is túlkereslet van, ennek tudható be, hogy 2003 óta az összterület megduplázódott, és a Jones Lang LaSalle moszkvai irodája szerint a jelenlegi szintről 2008-ig ismét duplázódás várható. A plázaboomból mind a külföldi, mind a hazai fejlesztők kiveszik a részüket, s a fejlesztéseket motiválják a piacra újonnan belépő nemzetközi kiskereskedelmi láncok is.