Valér
2 °C
8 °C

Kapkodják a lakásokat a régióban

2008.05.20. 10:14
Felmérések szerint a közép- és kelet-európai régióban végbement ingatlanpiaci fejlesztések ellenére az új építésű lakások piacán a kereslet még mindig meghaladja a kínálatot. A régióban nagyon magas a saját tulajdonú ingatlanok aránya, a lakástulajdonosok próbálnak egyre jobb életkörülményeket teremteni maguknak.

A következő években várhatóan a lakással rendelkezők ötöde tervezi, hogy új lakást vásárol, ami figyelemre méltó arány. Kelet- és Közép-Európában a lakóingatlanok 77 százaléka van magántulajdonban, nyugaton ehhez képest csak átlagosan 64 százalék rendelkezik saját lakással. Romániában az emberek 96 százaléka, Horvátországban a 92 százaléka és Bulgáriában pedig a 91 százaléka él saját tulajdonú házban, vagy lakásban, de hazánkban is 90 százalék körüli ez az arány – írja a Pénzcentrum.

A lakások minősége meglehetősen alacsony és eléggé elmaradnak a nyugati követelményektől, ennek egyik oka, hogy a lakásállomány 70 százaléka a szocialista rendszer idején, házgyári technológiával épült. A régió lakosságának 56 százaléka családi házban, 44 százaléka társasházi, vagy lakótelepi lakásban él.

Az ezer főre eső lakóingatlanok száma nem tér el jelentősen a nyugati átlagtól, ebben a vonatkozásban Bulgária áll az élen. A bolgároknál ezer lakosra 486 lakóingatlan jut, a nyugat-európai átlag 472 darab. A bolgárok vállalkozó szellemére jellemző, hogy a lakosság 6 százaléka szándékozik a közeljövőben befektetési céllal lakást vásárolni.