Botond, Mózes
EUR 386,92 Ft
USD 371,90 Ft
14 °C
29 °C

Olcsó lazac az EU-ban

2003.02.24. 08:38
Az Európai Uniónak eltökélt szándéka feloldani az olcsó, tenyésztett norvégiai lazac behozatali tilalmát. További tragikus hír a brit és ír haltermelőknek, hogy az Európai Bizottság minden valószínűség szerint nem hagy jóvá hasonló korlátozást a Feröer-szigetekkel és Chilével szemben.
EU-vita - jöhet az olcsó lazac Bár az Egyesült Királyság és Írország attól tart, hogy a norvég tilalom feloldása csődbe juttatja kisebb, független lazacfarmjai nagy részét, az EU nem tágít: feloldja a Norvégiával szembeni, dömpingvádon alapuló tilalmat. A skót ipar becslése szerint a protekcionista tilalom feloldása körülbelül hatezer állás megszűnését okozhatja.

Felelőtlenség?

Az ír lazactenyészeti ipar egyik szóvivője felelőtlenséggel vádolja a Bizottságot, amiért úgy értékeli, hogy tilalomfeloldó rendelkezése nem okoz gondot, pedig az iparág éppen hogy kilábalt a legnagyobb válsághelyzetből, amellyel valaha is szembesült.

Az EU dömpingellenes bizottságának múlt heti ülését követően az Európai Bizottság illetékese úgy nyilatkozott, hogy a következő hetekben újra megfontolják az EU tagországai által kifejtett álláspontot. Egy szóvivő szerint mindazonáltal igen csekély a valószínűsége annak, hogy a döntéshozók meggondolják magukat, és megmásítják elhatározásukat.

A dömpingtilalom feloldását elrendelő döntést a Bizottságnak és a miniszterek tanácsának március végéig, április elejéig véglegesítenie kell. A bizottság minden jel szerint úgy ítéli meg, hogy egyetlen ok sincs a norvégok ellen irányuló tilalom további fenntartására.

Hatásfigyelő mechanizmus a lazacok ügyében

A brit kormány keményen ellenezte a tilalom feloldását célzó bizottsági ajánlást, valamint azt a döntést, hogy nem vezetnek be tilalmat a Feröer-szigetekkel és Chilével szemben.

- Határozottan érveltünk annak igazolásáért, hogy a lazacpiac várható stabilitásáról készült bizottsági elemzés téves, s a következő hónapokban emiatt is indokolt a dömpingellenes intézkedések további érvényesítése - nyilatkozta egy minisztériumi szóvivő. Az Egyesült Királyság és Írország egy hatásfigyelő mechanizmus kialakítását kérte Brüsszeltől, s azt, hogy a jövőben tegye lehetővé minden, dömpinggel kapcsolatos panasz gyors és hatékony kivizsgálását. Ian Hudghton skót parlamenti képviselő mélységesen csalódottan nyilatkozott amiatt, hogy a skót ipar által előterjesztett, szerinte szilárd alapokon álló javaslat nem nyert támogatást.

A svédek örülnek: dől a hal

Az Egyesült Királyság kereskedelmi minisztériuma nyilvánosságra hozta, hogy Írország volt az egyetlen, amely támogatta a brit álláspontot. Kormányzati források szerint a hatalmas halfeldolgozó ágazattal rendelkező skandináv országok üdvözölték az olcsó halimport kilátásait.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla