Bernadett
-2 °C
4 °C

A lengyelek már csökkentik a benzinadót

2004.05.14. 08:07
Az infláció megfékezése miatt hozott döntés nem biztos, hogy hatással lesz az árakra. Az adócsökkentés mellett saját készleteiket is piacra dobják.
A lengyel pénzügyminisztérium úgy döntött, hogy ideiglenesen literenként 0,05 zlotyval (2,7 forinttal) csökkentik a benzin jövedéki adóját, a gazdasági minisztérium pedig hozzájárult, hogy a PKN Orlen, az ország vezető olajtársasága mozgósítsa stratégiai üzemanyag-tartalékait.

Piacra dobják

Mintegy negyvenezer tonna benzint dobnak piacra, ez a mennyiség a kutak mintegy ötnapi szükségletének felel meg. Az adócsökkentéshez azonban más minisztériumok hozzájárulása is szükséges, így valószínűleg csak hétfőtől hatályos, és a Rzeczpospolita című tekintélyes lap szerint nem biztos, hogy hatással lesz a kutak áraira.

E lépések célja a hetek óta folyamatos, az infláció megugrásával fenyegető üzemanyag-áremelkedés megfékezése, az elemzők szerint azonban ehhez nagyságrendekkel nagyobb adócsökkentésre lenne szükség az elhatározottnál. A most elhatározott mérték nem befolyásolja kedvezőtlenül a költségvetés helyzetét, és csak addig marad érvényben, amíg ilyen magasak az üzemanyagárak.