Mátyás
-6 °C
1 °C

Részvénycsalás áldozata lett Pókember atyja

2001.06.13. 09:53
Részvénycsalás miatt vádat emeltek az ellen a Peter Paul ellen, aki a Pókembert, Hulkot és az X-ment kitaláló Stan Lee rajzolóval együtt alapította meg a Stan Lee Media nevű céget. A 25 millió dolláros manipuláció lényege az volt, hogy Paul szándékosan letörte saját vállalata részvényárfolyamát, miután a tőzsdén annak esésére fogadott.
A Marvel család
jobbról a második maga Stan Lee
A sztori a nyolcvanas években indult, amikor Lee, a legendás képregényrajzoló még a Marvel Comicsnál dolgozott. Paul ekkor környékezte meg a grafikust ötletével, hogy alapítsanak saját céget, Lee pedig találjon ki új képregényfigurákat, akikből akcióhős-babák és hasonló árucikkek formájában csinálnának pénzt. Később úgy döntöttek, hogy termékeiket interneten terjesztik.

Hogyan romboljuk le céltudatosan saját cégünket?

Hiába volt Paul alapító, valami megpattanhatott benne, mivel egy idő után fondorlatos akcióba kezdett cége árfolyamának mélybe taszítására.

Bűntársa, Jeffrey Pittsburg részvényelemző olyan "kutatói jelentéseket" adott közre, amelyek az egekig magasztalták a Stan Lee Media (SLM) papírjait. A remek befektetésnek beállított részvény árfolyama felszökkent, és ott is maradt. Paul ekkor több millió dollár értékű SLM papírt vett kölcsön, azokat gyorsan eladta, a bevételt zsebre tette, majd cégvezetőként elintézte, hogy a társaság nagy mennyiségű saját részvényt dobjon piacra.

Ez lenyomta az árfolyamot. Paul ezután olcsón megvásárolta a korábban kölcsönbe kapott értékpapír-mennyiséget, visszaadta, és már számolhatta is a nyereséget.

Mit kapnának ezért a Hulktól!

Ezt az egészet persze nem lehetett egyedül végigcsinálni. A cégalapító mellett egy másik menedzsert, egy részvényelemzőt és egy brókert vádolnak csalással, amelyért fejenként akár 15 éves börtönbüntetés is kiszabható.

Benne volt-e Lee?

A manipulációknak is köszönhető, hogy a cég idén januárban csődöt jelentett. Ekkor megszabadultak Paultól is, akit egy belső vizsgálat eredményeképpen kirúgtak. Lee-t nem vádolják semmivel, és az ügyészség eddig nem is tett olyan utalást, hogy a rajzolót bele kívánnák vonni az ügybe. Peter Paul Brazíliában él, de a nyomozóhatóság kérni fogja kiadatását.

Új etikai kódex tőzsdei elemzőknek
A Wall Street-i Értékpapír-kereskedők Szövetsége (Securities Industry Association) új ajánlásokat fogadott el a tőzsdei elemzők munkájával kapcsolatban - közölte a New York Times. A szövetség azért akar szigorúbb szabályokat, mert egyre gyakrabban hangzott el olyan kritika, miszerint a szakértők szándékosan értékelik fel olyan vállalatok papírjait, amelyekkel brókercégük valamilyen üzleti kapcsolatban állt. Az egyre gyakrabban hallható kritikák miatt a Kongresszus már meghallgatást is szervezett - az új ajánlás épp a meghallgatás kitűzött időpontja előtt két nappal látott napvilágot. Az etikai kódex szerint az elemzőnek többek között ismertetnie kell a munkáltatója és az érintett cégek között fennálló kapcsolatokat, a cégnél biztosítani kell, hogy a befektetési tanácsadók ne befolyásolhassák a szakértő munkáját, és az elemző ajánlásainak, értékelésének világosnak, közérthetőnek kell lennie.