Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Hatmilliárd eurót buknak a légitársaságok

2005.03.18. 12:38
Az utasoknak fizetendő kártérítés, a bevezetendő biztonsági intézkedések és a szakszerűtlen infrastruktúra miatt éve hatmilliárd eurót veszítenek a légitársaságok.
A repülőjáratok felfüggesztése, késése miatt az utasoknak járó kártérítések a Nemzetközi Légi Szállítási Társaság (IATA) szerint 600 millió eurós terhet jelentenek a légitársaságok számára. A szeptember 11-i terrortámadás óta szorgalmazott biztonsági intézkedések és a biztosítási költségek évente 1,9 milliárd eurót tesznek ki, ugyanakkor a szakszerűtlen infrastruktúra és törvényi szabályozás további 3,4 milliárd eurót visz el évente.

A IATA az európai légipiac teljes liberalizálását célzó intézkedések folytatására, "nyitott égbolt" létrehozására sürgeti a Bizottságot - ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy bármely légitársaságnak jogában állna járatot indítani bármely útvonalon az EU-ban.

A lobbicsoport a légitársaságokhoz kapcsolódó szolgáltatások iparának liberalizációját is sürgeti, a bizottsági direktívától a szolgáltatók közötti versenyhelyzet kialakulását remélik.

Giovanni Bisignani, a IATA vezérigazgatója mindemellett hadat üzent a legnagyob konkurenciának: szorgalmazza a vasúti állami támogatások folyósításának beszüntetését.