Tamás
-7 °C
8 °C

Híznak az amerikai légiutasok

2003.05.13. 13:15
Az amerikaiak olyan gyorsan híznak, hogy a súlyokra vonatkozó nyolcéves szabványokat át kellett alakítani. Tavaly valószínűleg a rosszul becsült teher miatt zuhant le egy kisgép.
Az amerikai kormány hétfőn új repülési szabványokat léptetett életbe, közölte a YahooNews. Ezentúl az utasok átlagos súlyát 86,1 kilogrammnak (190 font) kell venni. A nyolc évvel ezelőtti szabvány szerint még 81,6 kilogrammal (180 font) kellett számolni.

Túlsúly miatt zuhant le a kisgép?

A változtatás azután vált sürgetővé, hogy egy tavalyi baleset után kiderült: mind az utasok, mind csomagjuk súlya egyre nő. 2002 telén a US Airways egyik helyi járata Charlotte közelében lezuhant. A légcsavaros gépen 21 ember vesztette életét. A légügyi hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) a baleset után elrendelte, hogy tizenöt helyi légitársaság attól kezdve mérje le utasait.

Van, aki kilencven kilóval számol

Így derült ki, hogy az utasok és csomagjaik súlyosabbak a vártnál. A nagyobb súly főleg a kis gépeknél okozhat komoly gondot, bár a charlotte-i gép katasztrófájának okát még nem ismerik pontosan. A baleset, illetve az FAA-rendelet hatására több társaság azonnal változtatott az alkalmazott szabványokon. Az Air Midwest például már 90 kilóval (200 font) számol.