Gusztáv
-4 °C
1 °C

Nagyobb kártérítést kaphatnak a légiutasok

2003.07.07. 09:19
Számottevően erősíti a légi utasok jogait az az Európai Parlament által most jóváhagyott - több mint egy év múlva életbe lépő - törvény, amely szerint a jövőben akár késés, akár túlfoglalás esetén az eddiginél sokkal nagyobb készpénzes kártérítést követelhetnek a légitársaságoktól az utasok.
A vállalatok a kapacitás jobb kihasználása érdekében gyakran a ténylegesnél több helyet engednek lefoglalni a járatokon, így megesik, hogy érvényes jeggyel rendelkezők sem férnek fel a repülőre. Azt már a jelenlegi európai uniós jogszabály is előírja, hogy ilyenkor a hoppon maradt utas nem csupán választhat a teljes jegyár-visszatérítés és egy alternatív járat között, hanem kártérítésre is jogosult.

250-600 euró

Az új törvény azonban mintegy a duplájára emeli a kártérítés összegét: rövidebb utak esetében 250 euró jár, ami a távolság növekedésével arányosan több lépcsőben maximum 600 euróig mehet föl. Ugyanilyen jogosultságok illetik meg azokat az utasokat, akiknek járatait törlik. Teljesen új elem a jogszabályban, hogy a légitársaságok kártérítést kötelesek fizetni akkor is, ha a járatok jelentősen késnek. Rövid távú járatoknál két, hosszú távúaknál négy óránál hosszabb késés esetén teljes egészében vissza kell téríteniük a jegy árát.

Tiltakoznak a fapadosok

A törvény módosítása ellen több légitársaság is tiltakozott, de leghevesebben a fapados cégek, mint a brit EasyJet és az ír Ryanair, ami nem is csoda, hiszen ellenük merül föl a legtöbb panasz késés és járattörlés miatt. A parlament azonban nem vette figyelembe ezt, jóllehet a társaságok azt is hangoztatták, hogy az új szabályozás miatt kénytelenek lesznek emelni jegyáraikat.