Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Légitársaságok, repülőgépgyártók újabb tízezreket bocsátanak el

2001.09.27. 12:39
Légitársaságok, repülőgépgyártó és űrhajózási cégek szerdai és csütörtöki bejelentéseik szerint újabb 21 800 dolgozótól válnak meg. Csak az európai repülőgépgyártó Airbus vár gyors felemelkedést a jelenlegi felfordulásból.
A szeptember 11-i terrortámadások óta összesen 122 800 állás megszüntetését jelentették be amerikai légitársaságok. A harmadik legnagyobb amerikai cég, a Delta Air Lines Inc. szerdán közölte, hogy mintegy 13 ezer alkalmazottjától, vagyis a teljes létszám 16 százalékától kénytelen megválni, járatait pedig 15 százalékkal ritkítja.

Amerikai és kanadai vállalatok az élen

A Delta volt a legutóbbi a nyolc legnagyobb amerikai légitársaság közül, amelyik a leépítés eszközéhez nyúlt; a dallasi Soutwest Airlines Co. azonban még nem adta be a derekát, csupán közölte, hogy nem bővíti repülőflottáját ebben az évben, és mivel a forgalma továbbra is alacsony, lemondja tizenegy Boeing 737-700-asra szóló megrendelését is.

A montreáli székhelyű Carrier Air Canada és az ugyancsak montreali, utasszállítókat gyártó Bombardier Inc. összesen 8800 fős leépítést tervez. Az Air Canada bejelentette, hogy 5000 dolgozóját bocsátja el és 20 százalékkal kevesebb járatot indít, miközben 84 gépét vonja ki a forgalomból.

Az ázsiai és ausztrálok sem maradnak ki

A dél-koreai Asiana Airlines Co. Ltd. 360 főt bocsát el, az amerikai United Airlines pedig négyszáz ázsiai utaskísérőtől válik meg. Az Australian Airlines 10 százalékkal csökkenti kapacitását, és négy gépét kivonja ki a forgalomból. A társaság leépítést is tervez, de annak mértékéről nem nyilatkoztak.